De verduurzaming van de warmtevoorziening speelt een cruciale rol in de Nederlandse energietransitie. Een belangrijke schakel hierin zijn warmtenetten, die restwarmte uit industrieën, afvalverwerkingsinstallaties of geothermie benutten om gebouwen en woningen efficiënt te verwarmen. Warmtenetten bieden een duurzaam en betrouwbaar alternatief voor traditionele warmtebronnen, zoals aardgas, en dragen bij aan de vermindering van CO2-uitstoot.
Warmtenetten transporteren warm water via leidingen naar woningen en bedrijven. Ze gebruiken restwarmte, wat energieverspilling voorkomt en bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk. Naast CO2-reductie zijn warmtenetten kostenbesparend en betrouwbaar. Ze maken gebruik van goedkope restwarmte en bieden een stabiele levering die minder afhankelijk is van internationale energiemarkten.
Met het oog op de klimaatdoelen van 2030 en 2050 spelen warmtenetten een steeds grotere rol in een klimaatneutrale samenleving. Ze helpen de afhankelijkheid van aardgas te verkleinen en dragen bij aan een duurzame toekomst. Daarom stimuleert de Nederlandse overheid verschillende projecten door middel van subsidies en wet- en regelgeving.
Meer weten? Bezoek deze webpagina Warmtenetten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).