Installatie van zonnepanelen komt nauw. Het draait daarbij om kwaliteit, levensduur en veiligheid. Allemaal belangrijke aspecten. Laat de plaatsing uitvoeren door een bedrijf met ervaring en kennis van zaken. De installateur moet weten hoe zonnepanelen juist worden aangesloten, dat kabels niet op het dak mogen rusten en moet de juiste connectoren gebruiken. Zo is gebruik van verschillende connectoren door elkaar heen, vragen om moeilijkheden.
Door de groeiende vraag naar zonnepanelen, is het aanbod van installateurs explosief gestegen. En daarmee ook het aantal ondernemingen dat minder deskundig is dan ze zich voordoen. Ga alleen in zee met een bonafide onderneming en laat je niet verleiden door een (te) lage prijs.
Recensies en ervaringen
- Informeer bij andere mkb’ers naar hun ervaringen en kijk rond in eigen kring.
- Vraag een installateur naar ervaringen met eerdere projecten. Als de onderneming veel ervaring heeft opgedaan, is de kans groot dat jouw project overeenkomt met één van de eerdere projecten.
- Kijk naar reviews en naar de historie van het bedrijf: hoe lang is de onderneming al op dit terrein actief? Onderwerpen als Scope 12 en andere eisen moeten bekend zijn, net als toekomstige wet- en regelgeving vanuit verzekeraars en de overheid.
Stel vragen
Stel vragen over de installatie. Daarop moet een verantwoord antwoord komen.
-
- Wat doe je met kabels op het dak, zodat ze niet in het regenwater komen te liggen?
- Welke connectoren gebruik je?
- Wat is de berekening van de maximale draagkracht van de constructie.
- Hoe kan ik omvormers op afstand aflezen zodat kapotte apparaten worden gesignaleerd?
Inspectie
Veel verzekeraars eisen een onafhankelijke opleverinspectie, de Scope 12. Maar tot 1 januari 2023 ben je meestal ook verzekerd als je een opleveringsbewijs van Techniek Nederland hebt. De SCIOS Scope 12 inspectie is een onafhankelijke keuring van (grootschalige) zonnestroominstallaties.
Alleen inspecteurs van door SCIOS gecertificeerde inspectiebedrijven mogen keuren. De installatie wordt gecontroleerd op kwaliteit, defecten, of de installatie goed is gemonteerd en of deze voldoet aan de landelijk verplichte kwaliteitsnormen.
Stappenplan zonnepanelen
- Heb je een omgevingsvergunning nodig?
- Is er transportcapaciteit voor teruglevering zonnestroom aanwezig? >>
- Is het bedrijfspand geschikt voor zonnepanelen? >>
- Soorten zonnepanelen en aansluitingen. >>
- Waar vind je een goed installatiebedrijf? >>
- Voorkomen van brand. >>
- Inspectie van installaties. >>
- De relatie met het energielabel. >>
- Hoe zit het met de verzekering? >>
- Is er een gunstige businesscase? >>