Nieuws

Meer verduurzamingsmogelijkheden bedrijf dankzij energiescan

Update verduurzaamsmogelijkheden bedrijf: Duurzaamheidssubsidie SVM is gesloten per 30 september 2023. Bekijk het overzicht van andere subsidies voor energiebesparing.

Verduurzaamsmogelijkheden van het bedrijf

Melkveehouder Erwin Bosch uit het Gelderse Laren verbouwt al jarenlang granen, voederbieten en veldbonen als krachtvoer voor zijn 85 koeien. Toen een adviesbureau hem bij de aanschaf van zonnepanelen op de Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) wees, liet hij ook een energiescan doen. Bosch: “Sindsdien zie ik nog veel meer verduurzaamsmogelijkheden voor mijn bedrijf.”

“In de meer dan 200 jaar dat dit bedrijf al in de familie is, hebben we denk ik nooit zoveel aan verduurzaming gedaan als nu”, vertelt Bosch. “Minimaal 60% van de eiwitten in onze melk komt van eigen grond, we gebruiken heel weinig kunstmest en we nemen maatregelen voor meer biodiversiteit op onze percelen. Voor de aanschaf van zonnepanelen zocht ik contact met een adviesbureau, DLV Advies. Zij vertelden dat ik ook een volledige energiescan van mijn bedrijf kon laten doen met financiering uit de SVM. Normaal betaal je € 1500 voor zo’n scan. Dat had ik zonder subsidie teveel geld gevonden. Dus deze kans greep ik direct.”

Lijst met energiebesparingstips

Bosch ontving de resultaten van de scan via e-mail. Daarbij zaten ook heel wat energiebesparingstips. “Zonnepanelen bleken inderdaad een goede investering. Het stroomgebruik in de melkstal kan omlaag door de aanschaf van een frequentieregelaar op de melkmotor. Voor de lampen in de stallen kreeg ik het advies om een lichtplan op te stellen en over te stappen op LED. Die lampen gebruiken nu namelijk heel veel energie. Via warmteterugwinning uit het koelingsproces voor de melk kunnen we ons gasverbruik terugdringen. En zo kreeg ik nog veel meer tips.”

Prettig contact en maatwerk

“Vanaf het eerste contact toont het bureau zich heel deskundig en betrokken. Twee adviseurs kwamen persoonlijk langs om de scanresultaten te bespreken. Met hen heb ik sindsdien nog steeds contact over de maatregelen uit het advies. Ze vragen bijvoorbeeld of maatregelen werken en of ik nog ergens anders advies bij nodig heb. Omdat ze me kennen, kunnen ze maatwerk leveren. Ik zou andere agrarische ondernemers zeker aanraden om een adviesbureau in de arm te nemen voor een energieadvies. Zij kunnen helpen om je bedrijf stapsgewijs te verduurzamen terwijl jij je vooral met het ondernemen bezighoudt.”

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Wet- en regelgeving
Nieuwe rapportageverplichting voor Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)
Winnaars EZK Energie Award 2024
Nieuws
EZK Energie Award 2024: de winnaars in energiebesparing
Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.