Nieuws, Tips

Top 15 besparingstips op gas- en elektriciteitsverbruik

Verduurzamen is actueler dan ooit. Bij alle uitdagingen rondom stijgende energieprijzen is er één lichtpuntje: verduurzaming en kostenbesparing gaan hand in hand. Er zijn heel veel mogelijkheden om energie te besparen. Welke maatregelen leveren ondernemers het meeste winst op?

We hebben een Top 15 uitsplitsing gemaakt naar beperking van gasverbruik en vermindering van elektriciteit. Soms zijn ze zo vanzelfsprekend, dat het overbodig lijkt ze te noemen. Hoewel de ervaring leert dat lang niet alle ondernemers deze maatregelen al hebben doorgevoerd. Daarom staan ze ook op de lijst. Heb je deze maatregelen al genomen? Kijk dan naar andere mogelijkheden. Ben je er nog niet aan toegekomen, begin dan met de maatregelen die voor de hand liggen en snel voordeel opleveren.

Top 10 besparingstips om gasverbruik te verminderen

 1. Vervanging van enkel glas, hierdoor gaat veel warmte verloren.
 2. Installeer een hoogrendement-verwarmingsketel en stel deze goed in. De besparing op gas weegt op tegen de kosten.
 3. Isolatie van het dak. Weglekken van warmte door een slecht geïsoleerd dak is een veelvoorkomende oorzaak van hoge gasrekeningen.
 4. Pas puntafzuiging (afzuigen en verversen van lucht) toe op specifieke plekken in het pand. Dit voorkomt dat ook warme lucht verdwijnt.
 5. Stop onnodige ventilatie. Laat ventilatie-apparatuur alleen werken als het nodig is. Instaleer een tijdschakelaar.
 6. Kies een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). Dat zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat wanneer er buitenlucht wordt gebruikt om een ruimte te ventileren.
 7. Regel de temperatuur per ruimte. Een simpele investering in thermostaatkranen op radiatoren verdient zich snel terug.
 8. Is er in de bedrijfshal stoombevochtiging aanwezig? Kijk dan goed naar alternatieven voor de bestaande installatie door de toepassing van elektrische stoombevochtiging. Er zijn verschillende mogelijkheden; laat je adviseren door een installateur.
 9. Isoleer ventilatiekanalen in koude ruimtes. Als warme lucht wordt hergebruikt in het pand is het raadzaam warmteverlies te voorkomen in de ruimten die niet opgewarmd hoeven te worden.
 10. Zijn er stoomketels in gebruik? Dan kun je de hete rookgassen gebruiken voor verwarming, bijvoorbeeld van ruimten of van de leidingwater. Dat voorkomt verlies van warmte.

Top 5 besparingstips die bijdragen aan vermindering van elektriciteitsverbruik

 1. Kies voor ledverlichting als vervanging van andere vormen van verlichting. Doe TL-verlichting en halogeen in de ban. Met relatief weinig kosten is veel voordeel te behalen. Vervanging kun je in veel gevallen zelf doen. Bij TL kun je ervoor kiezen alleen de buizen te vervangen, maar met nieuwe, aangepaste armaturen is er nog meer winst.
 2. Stop onnodige ventilatie; je bespaart er niet alleen gas mee, maar ook elektriciteit. Laat ventilatoren alleen werken als het nodig is.
 3. Zijn er compressoren in het bedrijf? Beperk dan de tijd dat een compressor in nullast draait. Dat kan door gebruik te maken van een frequentieregeling. Het installeren ervan maakt niet alleen de compressor energiezuiniger, maar zorgt er ook voor dat de motor langer mee gaat. Dubbele winst dus.
 4. Bepaal of het nodig om computersystemen op eigen servers te laten draaien. Ze gebruiken niet alleen zelf energie, maar er is ook energie nodig om de serverruimtes voldoende koel te houden. Een goed alternatief is gebruik te maken van de mogelijkheden data en systemen ‘in de cloud’ op te slaan. Als er toch een eigen serverruimte blijft, kijk dan of vrije koeling mogelijk is.
 5. Heb je in je onderneming elektromotoren? Kies dan voor de meest energiezuinige soort: IE4-motoren. IE betekent International Efficiency en is een aanduiding van de energiezuinigheid van een elektromotor. Hoe hoger het nummer, hoe efficiënter met energie wordt omgesprongen.

Bekijk de erkende maatregelen

Wil je meer informatie over eventuele andere energiebesparingsmogelijkheden afgestemd op jouw bedrijf? Bekijk “Wat jij kunt doen” op DEB.nl

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Wet- en regelgeving
Nieuwe rapportageverplichting voor Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)
Winnaars EZK Energie Award 2024
Nieuws
EZK Energie Award 2024: de winnaars in energiebesparing
Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.