Nieuws, Wet- en regelgeving

Terugkijklink: Alles over het verduurzamen van je bedrijfspand (webinar)

Terugkijklink webinar verduurzaming bedrijfspand nu beschikbaar

Op 12 december 2023 vond het webinar van MKB-Nederland en Rabobank plaats met als thema ‘Alles over het verduurzamen van je bedrijfspand’.

Klik op bovenstaande foto of op deze terugkijklink om het webinar terug te kijken

In de opname vind je een handige inhoudsopgave zodat je makkelijk kunt navigeren tussen de onderwerpen. Om de inhoudsopgave te openen klik je rechtsonder in de player op de drie liggende streepjes.

Ben je benieuwd welke waardevolle inzichten en handige tips er zoal voorbij komen?

Jeroen Sloof van Bureau Bos deelt zijn kennis, inzichten en ervaringen als eigenaar, architect, ontwikkelaar én huurder van zijn compleet verduurzaamde bedrijfspand. “Het is belangrijk om een stip op de horizon te hebben. De isolatie van de gebouwschil kun je sowieso aanpakken. Verder is het goed om te kijken wat je al kunt doen totdat netcongestie de bottleneck wordt.”

Marianne van Keep van Verstegen Spices & Sauces – winnaar van de EZK Energy Award – deelt haar ervaringen en praktische tips vanuit het Rotterdamse familiebedrijf. “Wij hebben alles opgepakt wat mogelijk is aan verduurzaming. Begin zo snel mogelijk met verduurzamen. Ik verwacht dat de beschikbaarheid van producten nog veel ingewikkelder gaat worden in de toekomst. Je hoeft niet meteen de marathon te lopen, begin met kleine stapjes.”

Selina Roskam van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (EZK) vertelt over de wetgeving richting 2030 met renovatiestandaarden en energielabels voor gebouwen. Van groot denken naar klein beginnen. “De vraag is natuurlijk: hoe kun je van het aardgas af? Maar kijk ook vooral wat je nú al kunt doen. Bijvoorbeeld met de juiste instellingen van je huidige installaties. Hiermee zijn besparingen mogelijk zonder dat je hoeft te investeren.”

Merel Meerman, Business Developer Sustainability bij de Rabobank vertelt wat de Rabobank kan en wil betekenen om het energieverbruik naar beneden te brengen. En waarom dit zo belangrijk is, voor zowel het milieu als voor je portemonnee. “Duurzaamheid is belangrijk voor de waardevastheid van een pand. Dit is naar de toekomst toe vaak ook direct van invloed op het pensioen van de ondernemer.”

Martin Kloet van MKB-Nederland vertelt waarmee DEB.nl mkb-ondernemers helpt met energiebesparing. “Het bedrijfsleven zet al forse stappen. Met DEB.nl kunnen ondernemers overzicht creëren in energiebesparende maatregelen die ze nog kunnen of moeten nemen. Je maakt met DEB.nl als het ware een digitale inventarisatie om van je plan tot realisatie te komen. Ook verwijzen we naar gecertificeerde energieadviseurs. Alles op onafhankelijke basis.”

Het webinar vond plaats onder (bege)leiding van moderator Wouter Truffino.

Ben je geïnspireerd om (verder) te verduurzamen? We helpen je graag op weg:
Ik wil meer weten over energiebesparing voor ondernemers (DEB.nl)
Ik wil meer weten over investeren in verduurzaming (Rabobank)
Ik wil sparren over het investeren in verduurzaming (Rabobank)

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.