Subsidies, Financiering

Terugkijken: webinar ‘Zo financier je verduurzaming’

Op 16 april 2024 vond op initiatief van MKB-Nederland en Rabobank het webinar ‘Zo financier je verduurzaming’ plaats. Onder begeleiding van klimaatdeskundige, meteoroloog en TV-weervrouw Margot Ribberink – geven onderstaande sprekers inzicht in de verschillende mogelijkheden om verduurzaming van je bedrijf te financieren.

  • Elinmo / Electric in motion – Bart Streef
  • Van Draeckeburgh Subsidies & Financieringen – Pien Verberne-de Jong
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat – Stephan Leewis
  • Rabobank – Wilco Peters

Webinar 'Zo financier je verduurzaming'

Je kunt het webinar hier terugkijken

In de opname vind je een handige inhoudsopgave zodat je eenvoudig kunt navigeren tussen de onderwerpen. Klik tijdens het afspelen op de drie liggende streepjes om de inhoudsopgave te openen.

Welke waardevolle inzichten en tips komen er zoal voorbij?

Mkb-ondernemer Bart Streef van Elinmo – leverancier van betrouwbare en krachtige elektrische mini-graafmachines met verwisselbare accu – vertelt over de WBSO, een fiscale regeling voor research en development. “Het aanvragen van een dergelijke subsidie is specialistisch werk. Wij hebben hier begeleiding voor gezocht.” Naar behoefte en waar mogelijk maken klanten van Elinmo gebruik van subsidies en leaseregelingen voor de aanschaf van emissie loos bouwmaterieel.

Pien Verberne-de Jong van Van Draeckeburgh Subsidies & Financieringen deelt informatie over subsidies in de gebouwde omgeving voor het duurzaam bouwen en het verduurzamen van bestaand vastgoed. “Oude stenen, nieuwe stenen.” Er zijn in Nederland wel 3.000 subsidieregelingen; landelijk, per provincie en per gemeente. Waaronder zo’n 50 subsidieregelingen voor de gebouwde omgeving. Onderzoek naar subsidiekansen is kosteloos bij Van Draeckeburgh. Bij een toegekende subsidie wordt er een vergoeding in rekening gebracht.

Stephan Leewis – beleidsmaker bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat – presenteert een aantal subsidieregelingen die beschikbaar zijn voor bedrijfsproces, gebouw en mobiliteit. “Nederlandse mkb-bedrijven kunnen hiermee een voorsprong opbouwen, ook internationaal.” Hij maakt zich zorgen over het tempo waarin mkb-ondernemers verduurzamen. “In 2050 moeten we CO2 neutraal zijn. Wetgeving zal, ook vanuit Europa, gaan toenemen. Zorg dat je niet te laat bent met het maken van plannen. Kijk wat je kunt doen, nu en in de toekomst.”

Wilco Peters, Business Development Manager Subsidies bij de Rabobank, deelt diverse mogelijkheden voor de financiering van verduurzaming. “Naast financieren moet je ook naar de verzekeringen van de investeringen kijken. Financieren en verzekeren gaan hand in hand.” Rabobank biedt mkb-ondernemers naast oplossingen voor financiering en verzekering ook kennis en een netwerk. “Wil je toekomstbestendig zijn dat moet je nu aan de slag.”

Ben je geïnspireerd om (verder) te verduurzamen?

DEB helpt je op weg met o.a.:
Overzicht met subsidies en regelingen voor energiebesparing en verduurzaming
Kennisdossiers (kosteloos aanvragen)
Zoek een MKB Energieadviseur op specialisme

Heb je (andere) vragen? Stel je vraag (kosteloos) in onze eHelpdesk

Meer informatie bij de Rabobank
Wil je meer weten over verduurzamen en het financieren ervan bij de Rabobank?
Ik wil met Rabobank sparren over investeren in verduurzaming.
Ik wil voor mijn verduurzamingsplannen direct een financiering aanvragen.

MKB Ondernemerspanel
Tot slot: MKB-Nederland hoort graag jouw stem in het MKB Ondernemerspanel. Wil je meepraten over de belangrijke onderwerpen die jou en ons bezighouden? Meld jezelf dan aan voor het MKB Ondernemerspanel van MKB-Nederland en VNO-NCW.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
Handreiking netcongestie
Nieuws, Netcongestie
Handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ voor mkb-ondernemers
EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.