Nieuws, Netcongestie

Terugblik bijeenkomst MKB-Nederland en Huawei FusionSolar: ‘Netcongestie – File op het elektriciteitsnetwerk’

In het jaar 2030 worden we naar verwachting geconfronteerd met een groeiend probleem: netcongestie. Daarbij kunnen we zeggen dat we op dit moment al op deze stoel zitten en goed moeten nadenken over deze uitdaging. Netcongestie beschrijft de situatie waarin bepaalde componenten van het elektriciteitsnetwerk – zoals hoogspanningspalen en energiepanden – te zwaar belast worden door de toegenomen vraag naar energie. MKB-Nederland en Huawei FusionSolar organiseerden een bijeenkomst over dit onderwerp.

MKB-Nederland en Huawei FusionSolar

Op 8 februari jl. organiseerden MKB-Nederland en Huawei FusionSolar de bijeenkomt ‘Netcongestie – File op het elektriciteitsnetwerk’. Kronenburg Techniek, Enerzien en ABN-AMRO gingen in op mogelijke oplossingen en kansen voor netcongestie.

Tips en advies

Bekijk het videoverslag met tips en adviezen van de experts.

Kronenburg Techniek

Het bedrijf Kronenburg Techniek, gastheer van de bijeenkomst, is een gespecialiseerd elektrotechnisch installatiebedrijf dat zich richt op adviseren, ontwerpen, realiseren en beheren van technische installaties (het leveren van oplossingen) op het gebied van Fire Safety-, Smart Energy- en Maintenance Solutions. Ernst Kronenburg is de 3e generatie binnen Kronenburg Techniek.

‘Frustratie’ van een te kleine netaansluiting

Ernst deelde zijn ‘frustratie’ van een te kleine netaansluiting (50 kW) die zich heeft omgezet in een kans en werkende oplossing bij het bouwen van het huidige, in Houten gevestigde pand van Kronenburg Techniek. Kronenburg had te maken met een aantal verplichtingen; het bedrijfspand moest gasloos worden, BENG (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) en de realisatie van de bouw van het pand moest binnen 6 maanden plaatsvinden om de bedrijfscontinuïteit te kunnen waarborgen.

Tegelijkertijd waren er wensen vanuit het team waaronder; een elektrische warmtepomp op lucht/water, een laadplein voor de deur (14 palen x 22 kW) en het dagelijks verbruik zo optimaal mogelijk houden. Plus Kronenburg had dus te maken met: 50kW netaansluiting, terwijl ze 172.5kW nodig hadden.

Hoe heeft Kronenburg dit gerealiseerd?

Ernst Kronenburg: “Denk in oplossingen en zoek kansen. Maak gebruik van een Energie Management Systeem. Laat ontwerpgegevens los en kijk goed naar het daadwerkelijke verbruik en de inzet van energie. Het traject dat wij zelf hebben doorlopen en waar wij ook onze klanten in begeleiden bestaat uit een energiescan en vandaaruit gaan we modelleren en een juist gedimensioneerde oplossing bepalen. Oplossingen zijn bijvoorbeeld batterij-energie-opslag systemen, laadinfrastructuur (e-mobilty/DC Ultra Fast Charging), PV installaties, energie management systemen, noodstroom, off-grid, micro-grid, energyhubs, subsidie advies, advies voor energie levering en technisch beheer.”

Enerzien – netcongestie is een contractueel probleem

De afdronk van de presentatie van Enerzien: “Netcongestie is een contractueel probleem, het is geen probleem van spanningsstoring. Netcongestie is een uitdaging waar bedrijven nu al mee te maken hebben. Om deze uitdaging aan te pakken, is het van belang om samen te werken met andere bedrijven in de buurt. Alternatieve aansluitingsvormen worden onderzocht, met speciale aandacht voor Energy Hubs op bedrijventerreinen als veelbelovende oplossingen. In deze Energy Hubs delen bedrijventerreinen innovatieve ideeën om slim met beschikbare energie om te gaan en netcongestie het hoofd te bieden. Ga in dialoog met elkaar en stem de piekmomenten in verbruik met elkaar af.”

De energie-experts van Enerzien benadrukten ook het belang van meten en begrijpen. “Het proces vereist een integrale kijk op de eigen situatie, waarbij bedrijven worden aangemoedigd om in overleg te gaan met alle betrokken partijen en zich goed te laten adviseren. Optimaliseer achter de meter en omarm batterijtechnologie want er is nog ruimte voor verbetering. Dit zijn sleutels tot succes in het aanpakken van netcongestie. Netcongestie biedt ook kansen en een positieve verandering in onze benadering van energiegebruik en -management.”

Financiering van oplossingen

Als afsluiter informeerde ABN-AMRO de bezoekers over duurzame subsidies en financieringen van ecosystemen. Er werden financiële mogelijkheden geboden om de financiering van onder andere bovengenoemde investeringen mogelijk te maken tegen een zo gunstig mogelijke rente.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nieuw op DEB.nl: eenvoudig zoeken op specialisatie MKB Energieadviseurs
Nieuws
Nieuw op DEB.nl: stel je vraag via de eHelpdesk
MKB-Nederland Rabobank webinar
Nieuws
Webinar 16 april 2024: zo financier je verduurzaming

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.