Nieuws, Tips

Tankstations en autowasserijen kunnen meer overhouden

Veel omzet, beperkte marges. In heel wat bedrijfstakken is dat de gangbare praktijk. Het kost de ondernemer veel tijd en moeite om een mooi rendement te krijgen. Het is aanlokkelijk om met weinig extra moeite meer over te houden. Dat kan. Door slim op energie te besparen.

Energie besparen is geld besparen. Veel mkb-ondernemers denken dat dit vooral opgaat voor grote bedrijven. Maar ook bij tankstations en autowasbedrijven loont het er even bij stil te staan. Laat je helpen door een programma dat op initiatief van MKB-Nederland is ontwikkeld.

Dat staat de ondernemer bij met een digitale bespaarassistent, onderdeel van Duurzaam.Energie.Besparen (DEB.nl). In één oogopslag zie je wat de besparingsmogelijkheden zijn. Uitgedrukt in harde euro’s. Plus de mogelijkheden om aan dat geld te komen.

Honderden euro’s door eenvoudige maatregelen

Soms zijn maatregelen zo eenvoudig dat je verwacht dat ieder bedrijf ze al heeft doorgevoerd. De praktijk blijkt anders. Lang niet overal zijn alle warmwaterleidingen geïsoleerd. Niet iedereen schakelt installaties uit tijdens de zomervakantie en andere perioden dat het bedrijf is gesloten.

Nog steeds zijn de tijden van de verwarmingsinstallatie niet gekoppeld aan de bedrijfstijden. Eenvoudige maatregelen kunnen per jaar al gauw honderden euro’s opleveren. Dat is snel verdiend.

Tot twee-derde daling van energieverbruik

Lucratief is de overstap van traditionele tl-verlichting op led-lampen. Het energieverbruik daalt met de helft tot twee-derde. Als tl-verlichting in kantoren 14 uur per dag brandt, of bij wasinstallaties ruim 9 uur, dan is vervanging zelfs wettelijk verplicht. Wie aan de slag gaat, kan kiezen voor de meest simpele mogelijkheid: een zogeheten retrofitlamp in de bestaande armatuur draaien. De trap halen om erbij te kunnen, is vermoedelijk het meeste werk.

Een andere, duurdere oplossing is de vervanging van armaturen én lampen in één keer. Dat kost ongeveer het dubbele, maar levert ook meer besparing op. DEB.nl zet die keuzemogelijkheden naast elkaar zodat iedereen zelf de beste afweging voor het eigen bedrijf kan maken.

Reclameverlichting kan ook uit

Denk ook eens aan reclameverlichting. Het is mooi als weggebruikers je tankstation herkennen, maar ook midden in de nacht als je dicht bent? Als de verlichting iedere nacht zes uur minder brandt, is dat op jaarbasis een besparing van 2000 branduren.

Alle kleine beetjes helpen, luidt de uitdrukking. Dat gaat zeker op bij energiebesparing, waarbij de kleintjes al gauw best fors kunnen zijn. En je draagt ook nog een steentje bij aan duurzaamheid.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.