Nieuws, Subsidies

Subsidieregeling voor energieadvies mkb tijdelijk stopgezet

Update: Duurzaamheidssubsidie SVM is gesloten per 30 september 2023. Bekijk het overzicht met andere subsidies voor energiebesparing.

Het kabinet heeft besloten om de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) tijdelijk te sluiten. In de afgelopen 2 maanden ontving de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) steeds meer signalen van oneigenlijk gebruik van de regeling door enkele energie-adviseurs en deur-aan-deurverkopers. Ondernemers die al kosten voor advies en ondersteuning voor verduurzamingsmaatregelen hebben gemaakt, kunnen subsidie blijven aanvragen.

Het kabinet besluit om de regeling tijdelijk stop te zetten vanwege de grote aantallen aanvragen die ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) nu indienen. De regeling wordt in een nieuwe jas gestoken met strengere kwaliteitseisen. De aangepaste regeling moet mkb’ers beter ondersteunen bij het nemen van energiebesparingsmaatregelen. En verder oneigenlijk gebruik voorkomen.

Oneigenlijk gebruik

Het kabinet vindt het belangrijk om mkb’ers te blijven ondersteunen bij de klimaat- en energietransitie. Tegelijkertijd constateert het kabinet dat de huidige regeling niet het gewenste effect heeft. Bepaalde energieadviseurs maken op oneigenlijke wijze gebruik van de laagdrempeligheid van de regeling. In de afgelopen 2 maanden kwamen bij RVO, die de regeling uitvoert, meldingen binnen van energieadviseurs die kwalitatief minder goede adviezen leveren.

Energieadviseurs die zich als RVO-medewerker voordoen. Of die misleidende informatie geven. Bijvoorbeeld door te zeggen dat het verplicht is om energieadvies af te nemen. Hierdoor worden juist mkb’ers niet goed geholpen met verduurzaming.

Aanpassing regeling

Het kabinet besloot daarom de regeling per direct tijdelijk te sluiten. Mkb’ers kunnen nog wel subsidieaanvragen indienen voor advies- en ondersteuningskosten voor verduurzamingsmaatregelen die zij vóór de sluiting (14 juli 2022) maakten.

Energiebesparing heeft een grote maatschappelijke waarde. Het kabinet onderzoekt nu hoe de regeling daarom zo snel mogelijk – en bij voorkeur dit najaar – weer open kan. De regeling moet nog steeds eenvoudig blijven voor het mkb, maar er zijn minimaal strengere eisen nodig voor de energieadviseurs. En de kwaliteit van de adviezen en ondersteuning.

De SVM

De SVM is in 2021 in het leven geroepen om mkb’ers te ondersteunen bij de kosten voor energieadvies. De regeling is bewust zo simpel en laagdrempelig mogelijk gemaakt. Zodat kleine ondernemers zich kunnen richten op ondernemen. En niet onnodig met papierwerk worden opgezadeld.

Door de regeling kunnen mkb’ers voor 80% van de kosten voor advies en ondersteuning subsidie krijgen. Dit geldt voor mkb’ers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen. Het gaat dan om advies en ondersteuning bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen (tot een maximum van € 2.500).

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.