Nieuws, Wet- en regelgeving, Elektrisch rijden

Stand van zaken: zero-emissiezones vanaf 2025

Vanaf 2025 voeren tientallen (met name grotere) gemeenten een zero-emissiezone in. DEB zet de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Zero-emissiezones zijn bedoeld om de uitstoot van schadelijke stoffen door verkeer te beperken en dragen bij aan het behalen van de klimaatdoelen. Voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) brengt deze transitie echter grote uitdagingen met zich mee.

Vereiste aanpassingen
Voor veel mkb-ondernemers, vooral in de transport- en logistieke sector, zullen de zero-emissiezones een aanzienlijke aanpassing vereisen. Ondernemers die actief zijn in stadsdistributie, bijvoorbeeld winkels, bouwbedrijven en leveranciers, dienen hun wagenparken aan te passen om binnen de nieuwe regels te kunnen werken. Dit betekent dat bedrijfsvoertuigen die op diesel of benzine rijden niet meer zijn toegestaan in deze gebieden, tenzij er ontheffingen worden verleend.

Overgangsregeling
De ingangsdatum is 1 januari 2025, maar dit kan per gemeente variëren. Om de overgang voor mkb-ondernemers beter te laten verlopen, zijn er verschillende ingangsdata voor diverse voertuigcategorieën. Zo krijgen bijvoorbeeld schonere bestelwagens en nieuwere vrachtwagens langer toegang tot de zero-emissiezones. Daarnaast is er een overgangsregeling van kracht. Bedrijven die hun voertuigen vóór 2025 hebben aangeschaft, kunnen tot 2027 in de zero-emissiezones blijven rijden, mits zij voldoen aan bepaalde uitstootnormen. Dit geeft ondernemers extra tijd om hun vloot te verduurzamen.

Subsidies
De overheid erkent de uitdagingen voor mkb-ondernemers en biedt verschillende vormen van ondersteuning om de overgang naar emissievrije voertuigen te vergemakkelijken. Zo zijn er subsidieregelingen beschikbaar, waaronder de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA), waarmee ondernemers een deel van de aanschafkosten van elektrische of waterstofvoertuigen kunnen dekken.

Nieuwe Belastingregels
Ondernemers die een nieuwe bedrijfswagen kopen, zijn nu nog vrijgesteld van Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (BPM). Vanaf 2025 gaan ondernemers ook BPM betalen, net als bij personenauto’s. De BPM-vrijstelling geldt in 2025 echter nog wél voor emissievrije auto’s.

Meer weten?
De meest recente informatie over de zero-missie stadslogistiek vind je op de website OpwegnaarZES.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Tom Coronel zet mkb-ondernemers aan tot ‘Energiek Ondernemen’
Prinsjesdag 2024
Nieuws
MKB en energie: Belangrijkste punten uit Prinsjesdag 2024
Nieuws, Netcongestie
Webinar: Netcongestie begrijpen en oplossen (15 oktober 2024)

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.

Webinar 15 oktober 2024: Netcongestie begrijpen en oplossen. Initiatief van Rabobank en MKB-Nederland.