Webinar 1 oktober 2024: Antwoorden op netcongestie. Verkrijg essentiële inzichten en ontdek praktische oplossingen.
Zonnepanelen

4. Soorten zonnepanelen en aansluitingen

Zelf elekriciteit opwekken is interessant voor vrijwel iedere onderneming. Het rendement op een investering in zonnepanelen is – ook nu belastingmaatregelen veranderen – hoog. Het is bovendien een investering die direct effect heeft. Energiekosten dalen. Op de lange termijn: reken op een economische levensduur van gemiddeld 25 tot 30 jaar.

Op de markt zijn verschillende soorten zonnepanelen te vinden. Een overzicht van de vier soorten zonnepanelen:

SoortAanschafRendement
MonokristallijnGemiddeldZeer hoog
PolykristallijnBeneden gemiddeldGoed
Amorf (dunne film)Beneden gemiddeldLaag
Glas-glasHoger dan gemiddeldZeer hoog
(en lange levensduur)
O.a. afhankelijk van uitvoering,
plaatsing en merk

Een zonnepaneel bevat zonnecellen, gemaakt van zeer zuiver zand (of silicium). De twee meest voorkomende soorten zijn monokristallijn en polykristallijn. Bij een monokristallijn cel wekt één kristal de elektriciteit op, bij polykristallijn zijn meerdere cellen actief.

Monokristallijne zonnepanelen zijn vaak zwart. Polykristallijnen panelen volgen een ruitvormig patroon. De opbrengst van monokritslallijnen zonnepanelen liggen hoger. Polykristallijnen panelen zijn voordeliger in aanschaf.

Soorten zonnepanelen: overzicht

Een derde variant is amorf silicium. Hierbij gaat het om een dunne film zonnecellen op een rol. Dit maakt de zonnepanelen flexibel. Deze toepassing is geschikt voor bijvoorbeeld op de camping en boot. De stroomopbrengst is minstens 30% minder en het verlies aan vermogen gaat veel sneller.

Een variant op kristallijnen panelen zijn glas-op-glas panelen. Hierbij worden voor- en achterzijde van het paneel voorzien van glas in plaats van plastic. De opbrengst is hoger, en de panelen gaan langer mee. Nadelen zijn er ook: de panelen zij relatief zwaar en duurder in aanschaf.  

Omvormers

Voor transport van zonnestroom zijn aansluitingen en omvormers nodig. Die zetten de gelijkspanning om in wisselspanning. Als zonnepanelen in serie zijn geschakeld, is er een centrale omvormer. Als ze parallel zijn geschakeld, heeft elk paneel een micro-omvormer.

Bij parallelschakeling blijven de overige panelen werken als er één uitvalt. Bij serie-schakeling is dat niet zo; deze zijn echter wel erg efficiënt en worden daarom veel toegepast.

Bij parallelschakeling kan gebruik worden gemaakt van zogeheten power optimizers: kleine kastjes onder de panelen die ervoor zorgen dat de stroomopbrengst optimaal wordt benut.

Let op: omvormers gaan minder lang mee dan zonnepanelen. Na een jaar of tien moeten ze worden vervangen.

Veelgestelde vragen

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn vier soorten zonnepanelen. Ieder met eigen kenmerken en voordelen. Het meest gebruikt zijn monokristallijne en polykristallijne panelen. Een alternatief vormt het flexibele amorf silicium paneel, ook wel beter bekend als het dunne film paneel. Relatief recent is er een nieuwe categorie geïntroduceerd: het glas-glas zonnepaneel. Dit type kenmerkt zich doordat het paneel ingeklemd is tussen twee lagen glas.

Welk type zonnepaneel is het beste?

Bij het kiezen van zonnepanelen spelen veel factoren een rol. Denk aan de ligging van het dak, het beschikbare budget, verwachte energieverbruik en de verwachte tijd van gebruik. Laat je adviseren welke soort panelen het beste passen bij jou situatie.

Welk type zonnepaneel heeft het hoogste rendement?

Glas-glas zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Ook gaan ze langer mee: deze panelen zijn minder kwetsbaar dan andere soorten zonnepanelen.

Welke zonnepanelen zijn het beste in de winter?

Het rendement van zonnepanelen is in de winter laag, omdat er weinig zonuren zijn. Ook heeft de zon minder kracht dan in de zomer. Voor beschadiging van panelen hoef je niet bang te zijn: de panelen zijn bestand tegen sneeuw, ijzel en lage temperaturen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Netcongestie
Webinar: Netcongestie begrijpen en oplossen (15 oktober 2024)
Nieuws, Wet- en regelgeving, Elektrisch rijden
Stand van zaken: zero-emissiezones vanaf 2025
Nieuws, Netcongestie
Webinar: Antwoorden op netcongestie (1 oktober 2024)

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.