Zonnepanelen

4. Soorten zonnepanelen en aansluitingen

 • Een zonnepaneel bevat zonnecellen, gemaakt van zeer zuiver zand (of silicium). De twee meest voorkomende soorten zijn monokristallijn en polykristallijn. Bij een monokristallijn cel wekt één kristal de elektriciteit op, bij polykristallijn zijn meerdere cellen actief.
 • Monokristallijnen zonnepanelen zijn vaak zwart, polykristallijnen panelen volgen een ruitvormig patroon. Wat kosten en opbrengsten betreft, ontlopen ze elkaar niet veel.
 • Een derde variant is amorf silicium. Hierbij gaat het om een dunne film zonnecellen op een rol. Daardoor zijn de zonnepanelen flexibel. Deze toepassing is geschikt voor bijvoorbeeld camping en boot. De stroomopbrengst is minstens 30% minder en het verlies aan vermogen gaat veel sneller.
 • Een variant op kristallijnen panelen zijn glas-op-glas panelen. Hierbij worden voor- en achterzijde van het paneel voorzien van glas in plaats van plastic. De opbrengst is hoger, maar het gewicht ook. Bovendien zijn ze duurder.

Omvormers

 • Voor transport van zonnestroom zijn aansluitingen en omvormers nodig. Die zetten de gelijkspanning om in wisselspanning. Als zonnepanelen in serie zijn geschakeld, is er een centrale omvormer. Als ze parallel zijn geschakeld, heeft elk paneel een micro-omvormer.
 • Bij parallel-schakeling blijven de overige panelen nog werken als er één uitvalt. Bij serie-schakeling is dat niet zo; deze zijn echter wel erg efficiënt en worden daarom veel toegepast.
 • Bij parallel-schakeling kan gebruik worden gemaakt van zogeheten power optimizers, kleine kastjes onder de panelen die ervoor zorgen dat de stroomopbrengst optimaal wordt benut.

Let op: omvormers gaan minder lang mee dan zonnepanelen. Na een jaar of tien moeten ze worden vervangen.

 1. Heb je een omgevingsvergunning nodig? >>
 2. Is er transportcapaciteit voor teruglevering zonnestroom aanwezig? >>
 3. Is  het bedrijfspand geschikt voor zonnepanelen? >>
 4. Soorten zonnepanelen en aansluitingen. >>
 5. Waar vind je een goed installatiebedrijf? >>
 6. Voorkomen van brand. >>
 7. Inspectie van installaties. >>
 8. De relatie met het energielabel. >>
 9. Hoe zit het met de verzekering? >>
 10. Is er een gunstige business-case? >>
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Forse waardedaling (20-40%) van niet-duurzame kantoren
Nieuws
“Dankzij een energiescan van mijn bedrijf zie ik nu veel meer verduurzamingsmogelijkheden”
Nieuws
Aanscherping energiesparingsplicht vanaf 1 juli

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.