Nieuws, Tips

Ook financiële gezondheid is belangrijk voor de toekomst

Het is riskant in deze tijd bij gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen aan te kloppen met het onderwerp energiebesparing. We richten ons dan ook tot de deskundigen buiten de directe zorgverlening die vooral de financiële gezondheid van de instelling in de gaten moeten houden.

Ook de sector zorg en welzijn kent een bedrijfsmatige invalshoek. Dat moet ook. Het is noodzakelijk voor een goede inhoudelijke zorgverlening. Daarom is aandacht voor besparing van energie (en daarmee geld) gerechtvaardigd. Bovendien spreekt de overheid instellingen aan die veel energie gebruiken.

Bij meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar is sprake van verplichte energiebesparing. Onder die grens is aandacht voor het thema echter ook interessant. Besparingen op energiekosten leveren middelen op die je elders kunt inzetten terwijl je ook een bijdrage levert aan verduurzaming.

Meteen zicht op wat je te veel uitgeeft

Op initiatief van MKB-Nederland is DEB ontwikkeld, een online platform met digitale bespaarassistent. Die geeft meteen aan hoeveel je als instelling op dit moment te veel uitgeeft. De letters DEB betekenen Duurzaam.Energie.Besparen. Door het uitvoeren van tien maatregelen is het mogelijk kosten te verlagen en de bijdrage aan realisatie van klimaatdoelstellingen te verhogen.

Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. De maatregelen die zorg- en welzijnsinstellingen kunnen nemen, staan eenvoudig uitgelegd en toegelicht. Ze zijn opgedeeld in vijf categorieën: verwarmen, koelen, ventileren, ICT en constructie/bouw.

Maak een eigen planningsoverzicht

DEB geeft aan welke mogelijkheden tot besparing er zijn, wanneer ze verplicht zijn en wat een goed moment is om ze in te voeren. Niet altijd is het economisch handig en mogelijk het meteen te doen. Het opnemen van verduurzaming in een langere termijnplanning en meerjarenbegroting is raadzaam.

Wat de energiebesparende maatregelen betreft, maak je met DEB een planningsoverzicht voor de langere termijn. DEB herinnert eraan wanneer een volgende stap gezet moet worden. Gebruik van het instrument is gratis.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vindt het namelijk belangrijk dat iedereen die dat moet of wil een steentje bijdraagt. In sommige gevallen is dat zelfs een steen. De zorg en het welzijn bespaart niet op inzet voor mensen, maar wel op kosten voor energie.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.