De energietransitie leeft onder mkb-ondernemers. Uit een nieuw landelijk onderzoek blijkt dat driekwart van de mkb-bedrijven voor 2025 concrete plannen heeft om energie te besparen en te verduurzamen. Energiebesparing (29%), elektrisch vervoer (26%), duurzame energie (24%), isolatie (24%) en ledverlichting (20%) worden daarbij het vaakst genoemd.
Hoewel 90% van de bedrijven op dit moment nog geen directe gevolgen ervaart van klimaatverandering, verwacht 76% wél dat er op termijn veranderingen nodig zijn binnen de organisatie. Vooral energiebesparing wordt dan als logische eerste stap gezien.
Energieprijzen zorgen voor druk
De urgentie wordt versterkt door de hoge energieprijzen. 46% van de mkb-ondernemers geeft aan hier dagelijks last van te hebben. Voor één op de drie bedrijven is het zelfs het meest nijpende probleem. Opvallend is dat 55% van deze groep aangeeft dat energiebedrijven kunnen helpen met het vinden van oplossingen. Ook overheden worden genoemd als belangrijke partner.
Toch blijft echte samenwerking op bedrijventerreinen nog achter. Slechts een klein deel van de bedrijven werkt actief samen aan energiemaatregelen. Daar ligt nog potentie: collectieve aanpak kan kosten besparen en investeringen versnellen.
Houding tegenover de energietransitie
Hoewel 64% van de mkb-bedrijven het (heel) belangrijk vindt dat er wordt gewerkt aan een CO₂-neutraal energiesysteem, ziet slechts 9% zichzelf als echte voorloper. Ruim 47% beperkt zich tot wat wettelijk verplicht is. Tegelijkertijd vinden vier op de tien bedrijven het overheidsbeleid op het gebied van energietransitie wel degelijk uitvoerbaar. Slechts een derde heeft er vertrouwen in dat het huidige beleid standhoudt. Daarnaast klinkt er een roep om regie: 36% van de ondernemers vindt dat de overheid meer moet doen om richting te geven aan de energietransitie. Duidelijkheid en voorspelbaarheid in beleid worden daarbij als belangrijke voorwaarden genoemd.
Kansen voor ondernemers
Het onderzoek laat zien dat de wil om te verduurzamen aanwezig is in het mkb. Veel ondernemers hebben al geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen zoals ledverlichting en isolatie. Nieuwe plannen liggen klaar, maar vereisen vaak ondersteuning: financieel, praktisch of beleidsmatig.
De energietransitie hoeft dus geen bedreiging te zijn, maar biedt juist kansen voor kostenbesparing, innovatie en samenwerking. De kunst is om nú te handelen, zodat ondernemers straks niet worden verrast door stijgende lasten of strengere regelgeving.
Over het onderzoek
Het onderzoek van Markteffect werd gehouden onder 285 MKB-bedrijven met 10-250 medewerkers.