Mkb-ondernemers twijfelen soms over het plaatsen van zonnepanelen. De vraag is dan bijvoorbeeld of de investering voldoende rendement oplevert, of dat het onduidelijk is of de dakconstructie geschikt is voor zonnepanelen. Het goede nieuws is dat de kans groot is dat er geen (of slechts kleine) beperkingen zijn.
Onderzoek in opdracht van TKI Urban Energy laat zien dat circa 85% van de Nederlandse grote daken met minimale aanpassingen geschikt zijn voor zonnepanelen. Met name oudere panden zijn vaak geschikt, stelt het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen.
In businesscases (in hoeveel tijd verdien ik de investeringskosten terug?) zijn aanpassingskosten aan dakconstructies vaak niet meegerekend. Dat kan ondernemers ervan weerhouden om erover na te denken.
Het onderzoek laat zien dat vrees in veel gevallen niet terecht is. De onderzoekers concluderen dat bij circa 40 procent van de utiliteitsbouw nauwelijks of geen constructieve beperkingen zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij 45 procent is er sprake van een lichte beperking.
Bij de laatste groep zijn de kosten voor aanpassing beperkt met gemiddeld 15 euro per vierkante meter. Over het algemeen zijn de kosten van constructieve maatregelen minder dan die van alternatieven als lichtgewicht zonnepanelen, verandering van het legplan of vervangen van de dakbedekking.
Overweeg je nu zelf om zonnepanelen te laten installeren? Ons stappenplan helpt je op weg.
Stappenplan zonnepanelen
- Heb je een omgevingsvergunning nodig?
- Is er transportcapaciteit voor teruglevering zonnestroom aanwezig? >>
- Is het bedrijfspand geschikt voor zonnepanelen? >>
- Soorten zonnepanelen en aansluitingen. >>
- Waar vind je een goed installatiebedrijf? >>
- Voorkomen van brand. >>
- Inspectie van installaties. >>
- De relatie met het energielabel. >>
- Hoe zit het met de verzekering? >>
- Is er een gunstige businesscase? >>