Nieuws, Zonnepanelen

Meeste bedrijfsdaken geschikt voor zonnepanelen

MKB-ondernemers zijn soms huiverig voor het laten installeren van zonnepanelen vanwege onzekerheid of de dakconstructie er wel geschikt voor is. Het is belangrijk dit door een deskundige te laten vaststellen. De kans is groot dat er geen of maar kleine beperkingen zijn.

Met kleine aanpassing zijn de meeste grote bedrijfsdaken geschikt voor zonnepanelen, stelt het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen. Onderzoek in opdracht van TKI Urban Energy laat zien dat circa 85% van de Nederlandse grote daken met minimale aanpassingen geschikt zijn voor een zonne-installatie. Met name ook oude panden zijn er vaak geschikt voor.

In business-cases (in hoeveel tijd verdien ik de investeringskosten terug?) zijn aanpassingskosten aan dakconstructies vaak niet meegerekend. Dat kan ondernemers ervan weerhouden erover na te denken. Het onderzoek brengt in beeld dat vrees in veel gevallen niet terecht is. De onderzoekers concluderen dat bij circa 40 procent van de utiliteitsbouw nauwelijks of geen constructieve beperkingen zijn. Bij 45 procent is sprake van een lichte beperking.

Bij de laatste groep zijn de kosten voor aanpassing beperkt, gemiddeld 15 euro per vierkante meter. Over het algemeen zijn de kosten van constructieve maatregelen minder dan die van alternatieven als lichtgewicht zonnepanelen, verandering van het legplan of vervangen van de dakbedekking.

Lees meer over dakconstructies en dit onderzoek >>

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Energielabel C: met deze 5 stappen heb je het zo geregeld
Nieuws, Energielabel C, Wet- en regelgeving
In 5 stappen naar energielabel C
Nieuws
Besparen op je energiecontract
Ondernemend omgaan met energie
Nieuws
Webinar: alles over het verduurzamen van je bedrijfspand (12 december 2023)

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.