Nieuws, Subsidies

Energiecoaches helpen mkb’ers bij energiebesparing

Energiecoaches helpen mkb’ers bij energiebesparing

Lagere kosten door vermindering van energieverbruik is voor veel bedrijven actueler dan ooit. Bij veel bedrijfspanden is duidelijk nog winst te behalen. Veel ondernemers zien er echter tegenop dit op te pakken. Een aantal ondernemers- en brancheorganisaties hebben de handen ineen geslagen en bieden ondersteuning via energiecoaches van de Stichting BespaarGarant. Door dit initiatief is verduurzamen mogelijk en haalbaar.

De Stichting biedt ondernemers onafhankelijke, praktijkgerichte en stapsgewijze hulp bij de verduurzaming van bedrijfsgebouwen. Een eerste belangrijke stap is het terugdringen van onnodig energieverbruik: energie die niet nodig is voor je bedrijfsvoering. Bij veel bedrijfspanden blijken verbeteringen mogelijk. Na het nemen van een aantal maatregelen daalt het verbruik en daarmee de maandelijks terugkerende energielasten. In een aantal gevallen ontkomt de ondernemer niet aan energiebesparende maatregelen omdat de wet daartoe verplicht.

DEB.nl

Het online platform DEB.nl geeft per bedrijfstak een overzicht van de wettelijk verplichte maatregelen en manieren om daaraan tegemoet te komen. De ondernemer krijgt verschillende opties voorgelegd, met inbegrip van de investeringskosten en de besparingsmogelijkheden. Er is een advies aan gekoppeld op welk moment de maatregel het best kan worden genomen. Het platform biedt ook een overzicht van gespecialiseerde bedrijven die de uitvoering kunnen verzorgen. Met de aangereikte informatie kan de ondernemer een eigen plan voor de komende jaren maken.

BespaarGarant

De stap naar de praktische uitvoering blijkt voor veel ondernemers niettemin best groot. Wat hun bedrijfspand betreft, blijven veel ondernemers zitten met vragen over mogelijkheden tot verduurzaming en kostenreductie. Gebrek aan tijd en kennis verhindert de ondernemer vaak om tot actie te komen. Hoe pak ik het aan? Bij wie moet ik zijn? Kloppen de voorgespiegelde opbrengsten? En niet in de laatste plaats: hoe financier ik een en ander? Want energiebesparing levert op termijn flink geld op, maar vraagt nu wel om investeringen. En dat in een moeilijke economische tijd met veel onzekerheden.

Ervaren adviseur

De Stichting BespaarGarant biedt een aanpak die is toegesneden op de mkb-ondernemer. Die richt zich op het te bereiken doel en wat je ervoor moet doen. De ondernemer krijgt 10 uur projectbegeleiding door een ervaren adviseur die de weg kent en werk uit handen neemt. Samen met deze coach krijg je een heldere business-case voor je verduurzamingsproject. Op deze manier kost het in de praktijk niet meer tijd en energie dan nodig is.

De ondernemer kan maximale aandacht blijven geven aan de eigen bedrijfsactiviteiten. De aanpak richt zich op drie onderdelen: een pakket aan maatregelen (zoals bijvoorbeeld isolatie, warmtepompen en zonnepanelen), het vinden van slimme financieringsvormen en de vrijheid om voor de uitvoering samen te werken met partijen die je zelf uitkiest. Denk daarbij aan een installatie- of bouwbedrijf.

Korting

De ondernemer krijgt zekerheid dat de beloofde besparingen optreden. Onderdeel van de werkwijze is de permanente monitoring van de behaalde energiebesparing en de opbrengsten. Daardoor zijn er nooit onaangename verrassingen. Zeker in onzekere tijden biedt dat extra houvast.

Vanwege het belang van verduurzaming, bieden MKB-Nederland en VNO-NCW een korting op de tarieven voor advies. BespaarGarant werkt samen met leden van Techniek Nederland, Bouwend Nederland en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
Handreiking netcongestie
Nieuws, Netcongestie
Handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ voor mkb-ondernemers
EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.