Nieuws

Ondernemers startten 456 projecten met circulair karakter

De visie van een circulaire economie lijkt steeds tastbaarder te worden voor ondernemers. In een jaarlijkse screening van regelingen en programma’s gericht op circulariteit, genaamd ‘Monitoring Transitie naar een Circulaire Economie 2020’, werd gekeken naar de periode 2015-2019.

Stijging na daling

Na een dalende trend te hebben waargenomen in de periode 2015 tot 2018, lijkt het tij nu gekeerd te zijn. In 2019 werden 36% meer projecten gestart met een circulair karakter. Daarmee klom het aantal projecten van 336 naar 456. Meer dan een derde hiervan werd gesubsidieerd door de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren. Deze subsidie is speciaal voor innoverende mkb-ondernemers.

179,8 miljoen subsidie

De projecten die via subsidieregelingen werden gestart, zijn met nationaal of Europees geld zijn ondersteund en sprokkelden samen 179,8 miljoen euro bij elkaar. Projecten gericht op recycling en recovery (hergebruik als brandstof), konden rekenen op het grootste deel. Ca. 80% van de projecten richten zich op deze laatste stap om de levenscyclus circulair te maken.

Ondersteuning en partners

RVO biedt ondernemers niet alleen maar financiële middelen in de vorm van subsidie. Er wordt ook actief ondersteund bij het opzetten van circulaire ketens. Ondernemers kunnen daarnaast gebruikmaken van een grondstoffenscanner, om te zien hoe schaars de grondstoffen zijn.

Ook is RVO partner van het Versnellingshuis. Ondernemers met innovatie ideeën kunnen hier in een stroomversnelling terechtkomen dankzij peer-to-peer advies van andere ondernemers. Het versnellingshuis heeft in 2019 ongeveer 225 aanvragen behandeld.

Goede marktcondities

Het monitoren van de interesse in circulaire middelen laat zien dat goede marktcondities belangrijke voorwaarden zijn om mee te doen met deze onderzoeken en projecten.

Monitoring en Sturing Circulaire Economie

Monitoring is onderdeel van het Werkprogramma Monitoring en Sturing Circulaire Economie. Dit consortium, dat bestaat uit 7 andere kennisinstellingen, wordt geleid door het Planbureau voor de Leefomgeving. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden jaarlijks diverse rapporten uitgebracht, waarmee de overheid een strategie voor circulariteit kan uitstippelen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
Handreiking netcongestie
Nieuws, Netcongestie
Handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ voor mkb-ondernemers
EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.