Ondernemend Nederland is actief aan de slag met de vermindering van de CO2-uitstoot in de komende jaren. Dat stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op basis van het succes van de eerste ronde van het programma Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2020. Er zijn 3.673 projecten van start gegaan.
In 2020 konden ondernemers subsidie aanvragen voor de realisatie van hun projecten. Van die mogelijkheid is ruim gebruik gemaakt. Er was een budget beschikbaar van 5 miljard euro. Ruim 2 miljard daarvan is bestemd voor projecten voor afvang en opslag van CO2 (Carbon Capture and Storage, CCS). Ongeveer eenzelfde bedrag is besteed aan het opwekken van eigen energie met behulp van zonnepanelen.
Nieuwe technieken
Ook voor nieuwe technieken als een elektrische boiler of industriële warmtepomp was ruime belangstelling, schrijft RVO op haar website. In de gebouwde omgeving kunnen nu de eerste restwarmte- en aquathermieprojecten gerealiseerd worden. Dit zijn projecten waarbij respectievelijk restwarmte en water gebruikt worden om gebouwen te verwarmen.
Meer info op DEB
Op de website van DEB.nl is meer informatie te vinden over allerlei subsidiemogelijkheden voor energiebesparing: kijk hier.
In het dossier zonnepanelen staat de belangrijkste algemene informatie bij elkaar, gericht op de mkb-ondernemer die overweegt zonnepanelen te gaan inzetten om de CO2-uitstoot te verminderen en de kosten voor energie te verlagen.