Nieuws, Wet- en regelgeving

Omgevingsdiensten gaan ook CO2-uitstoot beoordelen

De Omgevingsdiensten zullen vanaf volgend jaar ook toezicht gaan houden op de verplichtingen van bedrijven om de CO2-uitstoot te verlagen. Vanaf 2023 zijn bedrijven en instellingen verplicht om naast energiebesparing ook CO2-reducerende maatregelen te treffen. Het is goed hier in 2022 al op voor te sorteren.

 

De verplichting om de CO2-uitstoot te reduceren, is een uitbreiding van bestaande maatregelen. Als bedrijven meer energie gebruiken dan de drempelwaarden, zijn ondernemers verplicht  energiebesparende maatregelen te nemen en te melden wat zij hebben gedaan (de informatieplicht over de realisatie van de Erkende Maatregelen Lijst).

De nieuwe eisen op het vlak van CO2 komen voort uit de afspraken in het Klimaatakkoord. Voor grote bedrijven gelden aanvullende eisen. Zij zijn verplicht tot een energiebesparingsonderzoek. Dat geldt voor ondernemingen met een jaarlijks energiegebruik vanaf 10 miljoen kWh of 170.000 m3 aardgas.  

Om de taken van toezicht en handhaving te kunnen vervullen, hebben de Omgevingsdiensten de beschikking over de gegevens zoals die in het landelijke digitale systeem van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn opgenomen. De overheid heeft geld uitgetrokken voor de Omgevingsdiensten om de taken te kunnen uitvoeren. 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Wet- en regelgeving
Nieuwe rapportageverplichting voor Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)
Winnaars EZK Energie Award 2024
Nieuws
EZK Energie Award 2024: de winnaars in energiebesparing
Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.