Nieuws

Nominaties voor EZK Energy Award 2021 bekend

Tijdens de slotmanifestatie van het evenement ‘Partners in energie-uitdagingen’ wordt bekend wie de winnaar is van de EZK Energy Award 2021. De bedrijven Mol Freesia BV, TSN Groen en Mijnwater zijn genomineerd.

De prijs zet bedrijven in de schijnwerpers die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare warmte.

De genomineerden van dit jaar vallen op om drie redenen:

  1. vooruitstrevende samenwerking,
  2. maatschappelijke betrokkenheid en
  3. het innovatief inzetten van bestaande technologieën.

Naast positieve aandacht en de eer, ontvangen de bedrijven een geldbedrag van 25.000 euro netto.

Mol Freesia BV

Mol Freesia BV kwam in beeld door een systeem om fresiateelt te verduurzamen. Zij kozen voor zonthermie-panelen gevuld met water. Door het slim omgaan met het water wordt tegengegaan dat het bevriest of te heet wordt. Dat voorkomt schade. Het geheel levert een besparing op van 1,2 miljoen kubieke meter aardgas en vermindert de CO2-uitstoot met 2500 ton per jaar.

TSN Groen

TSN Groen laat verduurzaming en gezonde bedrijfsvoering hand in hand gaan door een eigen zonnepark met 3150 zonnepanelen. Dat voorziet het wagenpark van 60 elektrische voertuigen van stroom. Daarnaast gaat het bedrijf de opgewekte elektriciteit opslaan en laat het dieselauto’s ombouwen naar elektrische voertuigen.

Mijnwater

Het Limburgse energiebedrijf Mijnwater verwarmt en koelt kantoren en woningen. Dat gebeurt door een circulair energienetwerk in de voormalige mijngangen. Opgewekte warmte die niet nodig is, wordt getransporteerd naar andere gebouwen die de warmte goed kunnen gebruiken. Datzelfde gebeurt met koude energie. Wat overblijft, slaat het bedrijf op.

De jury

De jury heeft beoordeeld op basis van drie criteria:

  1. Aanzienlijke vermindering van energieverbruik binnen de onderneming of geplande stapsgewijze verbetering vanuit een streven naar duurzaamheid.
  2. De meest ondernemende en vindingrijke toepassing van bestaande en ontwikkelde technieken.
  3. Een bredere toepasbaarheid en bron van inspiratie voor anderen.

De jury bestaat dit keer uit Esther Pijs (directeur Warmte & Ondergrond bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, tevens juryvoorzitter), Teun Bokhoven (voorzitter TKI Urban Energy en voorzitter NVDE), Anwar Osseyran (hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam) en Ruben Vlaander (directeur Omgevingsdienst Regio Arnhem).

Aanmelden EZK-energie-evenement

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.