Nieuws

Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

De EZK Energie Award wordt uitgereikt aan bedrijven die uitblinken in verduurzaming van hun energiehuishouding. Een jury heeft de inschrijvingen beoordeeld en drie bedrijven genomineerd in twee categorieën: mkb en grote bedrijven. De (twee) winnaars krijgen de EZK Energie Award en een geldbedrag van 15.000 euro (netto).

De nadruk ligt op bedrijven die in 2022 of 2023 significant hebben bijgedragen aan het verduurzamen van hun energiegebruik of hier actief aan werken. Dit betekent dat ze aantoonbaar minder fossiele brandstoffen gebruiken door energiebesparende maatregelen te nemen, extra duurzame energie opwekken en/of innovatief en creatief bestaande technologieën benutten voor energiebesparing.

Genomineerden midden- en kleinbedrijf
De drie genomineerden in de categorie midden- en kleinbedrijf zijn:

Claresse Visverwerking B.V.
Claresse Visverwerking B.V. bespaart energie door warmte terug te winnen en water te besparen in een gesloten watercircuit. Het bedrijf heeft concrete energiebesparende maatregelen genomen, zoals de implementatie van een Cos Phi bank en het nastreven van duidelijke verduurzamingsdoelen.
Frank Koolen vertelt er meer over in deze video

Van Dijk Metaalbewerking Groningen
Van Dijk Metaalbewerking heeft in 14 jaar het gasverbruik teruggebracht van 12.000 m3 naar 0 m3 per jaar door innovatieve maatregelen zoals LED- en zonne-verlichting, zonnepanelen, heat pipes, warmtepompen en warmtescans. Samenwerking en procesoptimalisatie spelen een cruciale rol in hun aanpak.
Jan Berends vertelt er meer over in deze video

Stichting Hoeve Sprey
Stichting Hoeve Sprey biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en is een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid binnen de gehandicaptenzorg. De stichting blinkt uit in innovatieve architectuur en duurzame technologieën zoals zonnepanelen, LED-verlichting, PCM-boilers en waterbesparing uit douchewater. Daarnaast recyclet Hoeve Sprey afval en werkt volledig digitaal.
Bram Sprey vertelt er meer over in deze video

Genomineerden categorie grootbedrijf
De drie genomineerden in de categorie groot bedrijf zijn:

voestalpine Automotive Components Bunschoten B.V.
Dit bedrijf streeft naar volledige CO2-neutraliteit in 2023 door de ’trias energetica’ te volgen: energievraag beperken, duurzame bronnen gebruiken en de meest efficiënte bronnen kiezen. Ze zetten zonnepanelen in, hebben laadpalen, LED- en slimme verlichting en gebruiken een energiemonitoringssysteem. Hun uiteindelijke doel is om in 2035 volledig CO2-neutraal te zijn met uitsluitend hernieuwbare energie.
Bert Koelewijn vertelt er meer over in deze video

Theo Pouw Secundaire Bouwstoffen
Theo Pouw Secundaire Bouwstoffen wil in 2050 energieneutraal zijn. Ze hebben hun thermische reinigingsinstallatie omgezet naar elektrische energie en gebruiken een Organische Rankine Cyclus (ORC) installatie voor elektriciteitsopwekking, die bijna 30.000 MWh per jaar produceert. Dit dekt hun volledige stroombehoefte en zorgt voor stroomopslag tijdens piekmomenten.
Alexander Pouw vertelt er meer over in deze video

Ploegam B.V.
Ploegam B.V. streeft naar een volledig uitstootvrije bouwplaats door vier stappen: elektrische grondverzetmachines ontwikkelen, zware GWW-machines met verwisselbare accu’s creëren, de bouwlogistiek optimaliseren en groene stroomvoorziening met laad-infrastructuur inrichten. Hun unieke concept van verwisselbare accu’s en mobiele oplaadpunten dient als inspiratie voor de bouwindustrie.
Huib Scheffer vertelt er meer over in deze video

“De zes genomineerden zijn aansprekende voorbeelden op het gebied van energiebesparing voor andere ondernemers”, vertelt Michel Heijdra, Directeur-Generaal Klimaat en Energie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt de prijs beschikbaar om bekendheid te geven aan het belang van energiebesparing en de mogelijkheden voor verduurzaming van de energiehuishouding van ondernemingen. Samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Koninklijke Vereniging MKB-Nederland wordt het EZK Energie Event georganiseerd.

Het EZK Energie Event en de award-uitreiking bijwonen?
De genomineerden maken kans op € 15.000 (netto) en de award. Op donderdag 27 juni a.s. worden de winnaars bekend gemaakt. Dit gebeurt tijdens het EZK event: ‘Energie besparen nu en in de toekomst.’ Wil je deelnemen aan het volledige programma en de uitreiking van de EZK Energie Award bijwonen?

 • Programma
  09.30 uur: inloop
  10.00 – 12.00 uur: side-events
  12.00 – 13.00 uur: start hoofdprogramma – inloop- en netwerklunch
  13.00 uur: themasessies ronde 1
  13.40 – 13.50 uur: wisselpauze
  13.50 uur: themasessies ronde 2
  15.00 uur: plenair
  16.00 uur: netwerkborrel in informatiepunt
  17.30 uur: einde
 • Bekijk hier het volledige programma
 • Locatie
  Gooiland Events, Emmastraat 2, 1211 NG in Hilversum
 • Aanmelden?
  Dat kan kosteloos via: EZK Energie Event 2024
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Zonnepanelen
Nieuws
MKB-Nederland is op zoek naar mkb-ondernemers die geld willen verdienen met hun bedrijfsdak

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.