Nieuws, Energielabel C, Wet- en regelgeving

Moet jouw kantoor in 2023 de deuren sluiten? Voorkom het in 5 eenvoudige stappen

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden van 100 vierkante meter of groter, voorzien zijn van energielabel C. Ben je niet op tijd met het aanpassen van je gebouw? Dan is de kans groot dat je de deuren van je pand moet sluiten. Wij zetten daarom op een rijtje wat jij kunt doen om dat te voorkomen.

Alleen actie nodig bij energielabel D of hoger

De laatste jaren wordt er steeds duurzamer gebouwd. Zit je in een nieuw pand, dan is het aannemelijk dat jij al een label A, B of C hebt. In dat geval hoef je nu nog niets te doen. Heb je nog geen energielabel voor jouw pand? Vraag die dan snel aan. Je weet dan direct of jouw gebouw binnenkort energiebesparende maatregelen moet nemen.

Begin op tijd met de maatregelen

Hoe minder duurzaam het label van jouw kantoorpand of loods is, hoe meer werk er benodigd is om uiteindelijk label C te krijgen. Vergis je niet in de tijd die nodig is om maatregelen in te plannen, uit te voeren en opnieuw een energielabel aan te vragen.

Het alternatief is namelijk dat je de deuren moet sluiten. En hoe meer ondernemers er maatregelen gaan nemen, hoe drukker het zal worden voor installateurs en energieadviseurs. Wachtlijsten lopen mogelijk op, dus hoe eerder je begint, des te beter.

5 stappen om je energielabel snel of slim te verbeteren

Het is gelukkig mogelijk om slim bezig te zijn met het verduurzamen van je gebouw. Met onderstaande stappen zorg jij dat jouw kantoor of werkruimte zo efficiënt mogelijk verduurzaamt.

 1. Denk aan toekomstige energiebesparingen of wetswijzigingen

Op dit moment zorgen veel energiebesparende maatregelen voor een verlaagd energielabel. Maar niet alle energiebesparende maatregelen zijn over enkele jaren nog even winstgevend.

Dat komt omdat er mogelijk een CO2-belasting tot stand zal komen. Bedrijven betalen dan voor hun CO2-uitstoot. Daarom kan het nu al slim zijn om te kijken naar mogelijkheden om minder gas te gebruiken en je CO2-uitstoot op de lange termijn te verminderen.

 2. Begin met de ‘quick wins’ 

In sommige panden kan het vervangen van de TL-lampen al een wereld van verschil maken. Door honderden lampen te vervangen voor LED-verlichting, zou je zomaar al een beter energielabel kunnen krijgen.

Kijk vervolgens ook eens naar een tochtstrip of schuimrubber bekleding voor de buizen rondom je cv-ketel. Al deze investeringen zijn klein, maar leveren soms enorme energiebesparingen op.

3. Doe het niet alleen

Energieadviseurs zijn er niet alleen om je een energiecontract aan te bevelen. Er zijn ook energieadviseurs die jou helpen om je energielabel te verbeteren. Ze kijken samen met jou naar je onderneming, om zo een plan van aanpak te maken met handelingen die voor jouw bedrijf het eenvoudigst en voordeligst uit te voeren zijn.

Ook online platforms zoals DEB zijn een prima manier om aan de slag te gaan met energiebesparing. In de Energiebesparende Maatregelen Lijst vind je precies terug welke maatregelen je kunt treffen. Ook lees je er tips en tricks op het gebied van subsidie, goedkope externe financiering en nieuws over belangrijke wetswijzigingen.

 4. Ga gelijk voor energielabel A

De wet stelt dat jouw kantoor of bedrijfshal vanaf 1 januari 2023 moet voldoen aan energielabel C. Maar in 2030 moet jouw kantoor voorzien zijn van energielabel A. Dat betekent dat je sowieso toch energielabel A moet hebben over een aantal jaar.

Ben je van plan om de komende jaren nog in dit pand te blijven? Dan is het slim om direct voor energielabel A te gaan. Dan maak je de komende tien jaar gelijk extra winst met de nieuwe maatregelen.

 5. Kies vooral natuurlijke momenten uit

Sommige onderdelen van je bedrijf, zoals het dak, hoef je misschien nu nog niet te vervangen, maar wel binnen 10 jaar. Dan is het beter om te wachten op een zogenaamd ‘natuurlijk moment’. Dat zorgt ervoor dat je nu geen kosten maakt die je nog niet hoeft te maken. In de erkende energiebesparende maatregelenlijst op DEB zie je welke maatregelen op natuurlijke momenten genomen kunnen worden.

Deze vijf bespaartips van DEB helpen je hopelijk om de kosten zoveel mogelijk te drukken, en de winst op de lange termijn flink te vergroten. Zelf tips? Deel het met ons en met andere ondernemers!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Energiebesparing mkb
Nieuws, Wet- en regelgeving
Oproep MKB-Toets ‘Ondersteuning bij energiebesparende maatregelen’
Nieuws, Wet- en regelgeving
Wat betekent CSRD (nu al) voor mkb-ondernemers?
Nieuws, Netcongestie
Terugblik bijeenkomst MKB-Nederland en Huawei FusionSolar: ‘Netcongestie – File op het elektriciteitsnetwerk’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.