Vanaf 1 januari 2023 dienen alle kantoorpanden van 100 m2 of groter voorzien te zijn van Energielabel C. We zetten hier in 5 stappen op een rij hoe jij het energielabel van je kantoorgebouw kunt verbeteren.
Alleen actie nodig bij Energielabel D of minder
De laatste jaren wordt er steeds duurzamer gebouwd. Zit je in een nieuw(er) pand, dan is het aannemelijk dat jij al een label A, B of C hebt. In dat geval hoef je nu nog niets te doen. Heb je nog geen energielabel voor jouw pand? Vraag die dan snel aan. Je weet dan direct of jouw gebouw binnenkort energiebesparende maatregelen moet nemen.
Begin op tijd met de maatregelen
Hoe minder duurzaam het label van jouw kantoorpand of loods is, hoe meer werk er benodigd is om uiteindelijk Energielabel C te krijgen. Vergis je niet in de tijd die nodig is om maatregelen in te plannen, uit te voeren en opnieuw een energielabel aan te vragen.
Het alternatief is namelijk dat je de deuren moet sluiten. En hoe meer ondernemers er maatregelen gaan nemen, hoe drukker het zal worden voor installateurs en energieadviseurs. Wachtlijsten lopen mogelijk op, dus hoe eerder je begint, des te beter.
In 5 stappen het energielabel verbeteren
Met onderstaande stappen zorg jij dat jouw kantoor of werkruimte zo efficiënt mogelijk verduurzaamt.
1. Denk aan toekomstige energiebesparingen of wetswijzigingen
Op dit moment zorgen veel energiebesparende maatregelen voor een verlaagd energielabel. Maar niet alle energiebesparende maatregelen zijn over enkele jaren nog even winstgevend.
Dat komt omdat er mogelijk een CO2-belasting tot stand zal komen. Bedrijven betalen dan voor hun CO2-uitstoot. Daarom kan het nu al slim zijn om te kijken naar mogelijkheden om minder gas te gebruiken en je CO2-uitstoot op de lange termijn te verminderen.
2. Begin met de ‘quick wins’
In sommige panden kan het vervangen van de TL-lampen al een wereld van verschil maken. Door honderden lampen te vervangen voor LED-verlichting, zou je zomaar al een beter energielabel kunnen krijgen.
Kijk vervolgens ook eens naar een tochtstrip of schuimrubber bekleding voor de buizen rondom je cv-ketel. Al deze investeringen zijn klein, maar leveren soms enorme energiebesparingen op.
3. Doe het niet alleen
Energieadviseurs zijn er niet alleen om je een energiecontract aan te bevelen. Er zijn ook energieadviseurs die jou helpen om je energielabel te verbeteren. Ze kijken samen met jou naar je onderneming, om zo een plan van aanpak te maken met handelingen die voor jouw bedrijf het eenvoudigst en voordeligst uit te voeren zijn.
In de Energiebesparende Maatregelen Lijst vind je precies terug welke maatregelen je kunt treffen. Ook lees je er tips en tricks op het gebied van subsidie, financiering en nieuws over belangrijke wetswijzigingen.
4. Ga gelijk voor energielabel A
De wet stelt dat jouw kantoor of bedrijfshal vanaf 1 januari 2023 moet voldoen aan energielabel C. Maar in 2030 moet jouw kantoor voorzien zijn van energielabel A. Dat betekent dat je sowieso toch energielabel A moet hebben over een aantal jaar.
Ben je van plan om de komende jaren nog in dit pand te blijven? Dan is het slim om direct voor Energielabel A te gaan. Dan maak je de komende tien jaar gelijk extra winst met de nieuwe maatregelen.
5. Kies vooral natuurlijke momenten uit
Sommige onderdelen van je bedrijf, zoals het dak, hoef je misschien nu nog niet te vervangen, maar wel binnen 10 jaar. Dan is het beter om te wachten op een zogenaamd ‘natuurlijk moment’. Dat zorgt ervoor dat je nu geen kosten maakt die je nog niet hoeft te maken. In de erkende energiebesparende maatregelenlijst op DEB zie je welke maatregelen op natuurlijke momenten genomen kunnen worden.
Deze vijf bespaartips van DEB helpen je om energie en kosten te besparen.