De meubel- en houtsector maakt producten die bijdetijds zijn, inspelen op trends maar tegelijkertijd lang kunnen meegaan. Daar past een bedrijfsvoering bij met dezelfde gedachten. DEB verbindt energiebesparing en duurzaamheid aan kansen om kosten terug te dringen.
In iedere sector krijgt kostenreductie op dit moment extra aandacht. Ondernemers zoeken naar mogelijkheden zonder negatieve bijeffecten voor bedrijf of product. Tegelijkertijd willen bedrijfstakken meewerken aan verduurzaming, met als één van de doelen invulling te geven aan de afgesproken klimaatdoelstellingen.
Op initiatief van MKB-Nederland is DEB ontwikkeld: een programma om te helpen besparen: energie én geld. De naam zegt het al: Duurzaam. Energie. Besparen. Helemaal passend bij deze tijd is het een online digitaal hulpmiddel, op elk moment en vanuit iedere plaats te benaderen.
Extra aandacht voor snel en veel resultaat
De digitale bespaarassistent maakt als onderdeel van DEB in één oogopslag duidelijk wat iedere individuele onderneming kan besparen. De maatregelen die snel en veel resultaat opleveren, krijgen extra aandacht. DEB is tegelijkertijd compleet. Het toont alle energiebesparende maatregelen die wettelijk verplicht zijn als je bedrijf meer verbruikt dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar.
Voor kleinere ondernemers zijn de besparingsadviezen echter minstens zo interessant. Voor de meubel- en houtsector zijn er bijna 60 maatregelen! Tel uit je winst.
Maak een eigen uitvoeringsprogramma met prioritering
Zestig maatregelen. Die kun je onmogelijk allemaal tegelijk uitvoeren. Dat is kostentechnisch niet verantwoord, ook al leveren ze op termijn voordeel op. Het is belangrijk je eigen programma op te stellen, met een duidelijke prioritering en uitvoeringskalender. Geen enkele onderneming is immers gelijk aan een andere. Het in DEB opgeslagen programma meldt uit zichzelf wanneer het tijd is om een geplande activiteit uit te voeren.
Advies over zelf doen of specialist inhuren
Om door de bomen het bos te blijven zien, zijn de verschillende maatregelen in groepen ingedeeld. Veel bedrijven kunnen energie en dus geld besparen op verwarming van bedrijfsruimten. Toonzalen en productieruimten hebben veelal een groot volume. Het tegengaan van zinloos verwarmen van ruimten is even logisch als gewenst.
DEB geeft advies hoe dat te doen. De ene keer kun je besparingsmogelijkheden relatief eenvoudig zelf realiseren. Bij andere maatregelen is het noodzakelijk de specialist erbij te halen. De gebruiker krijgt steeds inzicht in de mogelijkheden en kiest wat het beste bij hem of haar past.