Maatregel

Vervang in bestaande kozijnen en ramen dubbelglas door HR++ glas

Komt in je bedrijfspand nog dubbel glas voor? Met isolatieglas kun je fors op energie besparen. Vervang daarom dubbel glas in het bestaande kozijn door HR++ glas.
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Oud dubbelglas van de eerste generatie isoleert matig. Door dit glas te vervangen, verbeter je de isolatie van verwarmde ruimtes. Als je kozijnen en glas goed isoleert, verlies je minder warmte of koelte. Hierdoor bespaar je op energieverbruik van verwarmings- en koelsysteem.

Hoe kun je vaststellen of je bedrijfsgebouw is voorzien van traditioneel dubbelglas of HR++ glas? Bij dubbelglas is een metalen strip rondom het glas geplaatst. Op deze strip staat vaak welk type glas is gebruikt. Is dit niet het geval? Houd dan een vlammetje voor het raam: als je in de reflectie een andere kleur ziet, dan is er HR glas geplaatst.

Het vervangen van dubbelglas door HR++ glas kost ongeveer EUR 150,00 per vierkante meter. Met HR++ glas bespaar je ongeveer 15 m3 gas per vierkante meter glas.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Controleer of het kozijn dik genoeg is om het dikkere HR++ glas te kunnen plaatsen. Dan hoeft het kozijn namelijk niet vervangen te worden bij het overstappen naar HR++ glas.
  • Het vervangen van glas is verplicht bij natuurlijke momenten, bijvoorbeeld wanneer het glas beschadigd is. Het is echter verstandig om dit eerder te doen. De besparingen verdienen zichzelf terug.
De wet

Er zijn kozijnen of ramen met enkelglas aanwezig in verwarmde gebouwen (ten minste 18°C).

  • HR++ glas kan in het bestaande kozijn of raam worden geplaatst.
  • Is het gebouw een monument? Dan wordt de monumentale status niet door de maatregel aangetast.

Natuurlijk moment: het aardgasgebruik is ten hoogste 170.000m³ per jaar.

Verminder het warmteverlies via naden, kieren en andere openingen in muren en gevels.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.