Maatregel

Regel de verdamperventilatoren van koelcellen op basis van meerdere temperatuursensoren

Laat de ventilator in de koelcel niet onnodig draaien. Dit kun je voorkomen door sensoren in de ruimte te plaatsen. Deze sturen de verdamperventilator aan op basis van temperatuurverschillen.
Koelinstallatie
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

De verdamper in de koelcel geeft koude af en heeft een ventilator om de koude goed te verspreiden. Dit is belangrijk omdat warme lucht in de koelcel komt als de deur opengaat. De ventilator draait bijna altijd om de temperatuur gelijkmatig te houden.

Sensoren in de ruimte kunnen de ventilator aansturen, zodat deze alleen draait wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer er temperatuurverschillen zijn. Als alle sensoren dezelfde temperatuur meten, hoeft de ventilator niet te draaien.

Ben je benieuwd naar de kosten? Vraag de installateur om een prijsopgave. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Het is belangrijk om de ventilator uit te kunnen zetten. Bijvoorbeeld als de deur open gaat dan kan de ventilator uit zodat de koude lucht niet naar buiten wordt geblazen.
  • Voer deze maatregel uit wanneer de koel- of vriescel ongeveer 18 uur per dag in gebruik is.
  • Vraag een installateur om advies over hoe je de ventilator minder vaak hoeft te laten draaien.
De wet
  • Er is een koelcel aanwezig, waarbij de verdamperventilator niet wordt geregeld op basis van meerdere temperatuursensoren.
  • De verdamperventilator is voorzien van een frequentieregelaar.
  • De oppervlakte van de koelcel is ten minste 100 m².
  • In de koelcel wordt geen groenten en/of fruit opgeslagen, vanwege gevaar van ethyleenophoping.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: de koelcel is meer dan 4.800 uur per jaar in gebruik.

Niet van toepassing.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.