Maatregel

Pas naast de bestaande verwarmingsketel een elektrische warmtepomp toe

Een lucht/water-warmtepomp zet warme buitenlucht op een effectieve manier om in warm water. Je bespaart energie door de warmtepomp aan te sluiten op je ketel.
CV ketels
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Een verwarmingsketel gebruikt gas om een gebouw te verwarmen. Ook een warmtepomp verwarmt, maar dan met elektriciteit.

Warmtepompen zijn systemen die op efficiënte wijze warmte aan de omgeving onttrekken en deze warmte afgeven op een hoger temperatuurniveau. Het werkt als een omgekeerde koelkast.

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel om te verwarmen. Met een hybride warmtepomp kun je gedurende het grootste deel van het jaar verwarmen. Alleen bij koud weer (vanaf iets boven het vriespunt) zal de cv-ketel aan gaan.

De kosten voor het installeren van een warmtepomp variëren, afhankelijk van het type. De terugverdientijd wordt sterk beïnvloed door de elektriciteits- en gasprijzen. De investering in een hybride warmtepomp verdien je in ongeveer 5 jaar terug.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Houd er rekening mee dat het systeem mogelijk iets trager kan reageren zodat er meer tijd nodig is om de ruimte te verwarmen. Zorg ervoor dat gebruikers hiervan op de hoogte zijn.
  • Plaats de buitenunit van een lucht-/waterwarmtepomp in de buurt van de binnenunit, bij voorkeur binnen een afstand van ongeveer 6 meter , Zorg ervoor dat de buitenunit voldoende vrije lucht heeft.
De wet
  • Er is een verwarmingsketel aanwezig met een afgiftesysteem via radiatoren, convectoren en/of vloerverwarming. Het gebouw wordt verwarmd tot ten minste 18°C.
  • Het gebouw voldoet aan de eisen uit het bouwbesluit van 1 oktober 1992. Vanaf deze datum hebben gebouwen dubbelglas en geldt voor de isolatie van vloer, gevel en dak een Rc-waarde van ten minste 2,5m²K/W.
  • De bestaande elektriciteitsaansluiting heeft voldoende capaciteit en er is voldoende transportcapaciteit beschikbaar op het elektriciteitsnet.
  • Er is voldoende ruimte beschikbaar voor het plaatsen van de warmtepomp.
  • Is het gebouw een monument? Dan wordt de monumentale status niet door de maatregel aangetast.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: het aardgasgebruik is ten hoogste 170.000 m³ per jaar.

  • Controleer jaarlijks de instelling van de stooklijn en het functioneren van de regeling.
  • Controleer minimaal jaarlijks de effectieve en efficiënte werking van de warmtepomp.
Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.