Maatregel

Pas een weersafhankelijke regeling toe

De verwarmingsketel maakt warm water. Met een weersafhankelijke regeling (WAR) wordt de temperatuur van het water afgestemd op de buitentemperatuur. Deze regeling zorgt ervoor dat je verwarmingsketel gemiddeld minder gas verbruikt.
Weersafhankelijke regeling
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Een weersafhankelijke regeling stuurt de verwarmingsketel aan op basis van de buitentemperatuur. Als het koud is, dan zorgt de ketel voor relatief warm water. Is er een milde buitentemperatuur, dan zal de ketel minder verwarmen. De hoogte van de watertemperatuur van de ketel hangt dus af van de buitentemperatuur.

Bij het installeren van een weersafhankelijke regeling wordt een sensor voor de buitentemperatuur geplaatst en de stooklijn ingesteld. De stooklijn regelt de relatie tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van het cv-water.

Weersafhankelijke regeling levert een energiebesparing op. Hoeveel precies, dat hangt af van het aantal gebruiksuren. De besparing kan oplopen tot maximaal 12%. Er zijn al weersafhankelijke regelingen verkrijgbaar vanaf EUR 300,00.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Pas de stooklijn aan zodat deze goed aansluit bij je verwarmingssysteem.
  • Raadpleeg een professionele installateur voor hulp en advies bij het instellen van de stooklijn.
De wet

Er is een verwarmingsketel aanwezig in een verwarmd gebouw (ten minste 18°C) en de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater wordt niet geregeld op basis van de buitentemperatuur.

Bij een gecombineerd opweksysteem voor verwarming en warm tapwater is het technisch mogelijk om het tapwater in een aparte groep tot ten minste 65°C te verwarmen.

Niet van toepassing.

Controleer jaarlijks de instelling van de stooklijn.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.