Nieuws, Energielabel C, Wet- en regelgeving

Kunnen we straks in ons kantoor blijven?

Op 1 januari 2023 moeten kantoorpanden voldoen aan energielabel C. Beter mag ook natuurlijk. En er zijn uitzonderingen. Maar de algemene regel is: als een pand niet energiezuinig genoeg is, mag het niet meer als kantoor in gebruik zijn. Dan hebben verhuurder en huurder dus een probleem. Het is nog ver weg, maar toch iets om nu al over na te denken. Met als belangrijkste vraag: hoe voorkomen we dat het zover komt?

Het begint bij het antwoord op twee vragen: geldt de wettelijke verplichting voor mijn kantoor en welk energielabel heeft het pand op dit moment? Die vragen zijn natuurlijk voor de eigenaar/verhuurder het meest relevant. Maar als huurder is het ook wel fijn de antwoorden te kennen. Stel dat je onverwacht tot de conclusie komt dat je met je hele organisatie moet verhuizen. Dat je uit je knusse, authentieke stadskantoor moet. Of dat je de komende twee jaar rekening moet houden met forse aanpassingen en mogelijke overlast.

Waardebepaling

Bij label C of hoger (A of B dus), zijn er voorlopig geen problemen. Deze zijn tien jaar geldig. Bij een label van D of lager ligt het ingewikkelder. De waardebepaling is namelijk vanaf 1 januari 2021 anders dan in het verleden. Een label dat is bepaald op de oude manier, kan volgens de huidige methode net wat anders uitvallen. Voor het oordeel is dus een actuele en correcte waardebepaling het uitgangspunt.

Bij een energieniveau D of lager, zijn energiebesparende maatregelen nodig. Die kunnen ingrijpend en kostbaar zijn. Denk aan isolatie van dak en muren of vervanging van kozijnen en de toepassing van (drie)dubbel glas. Die maatregelen moet in de komende twee jaar worden doorgevoerd en op 1 januari 2023 zijn afgerond.

Uitzonderingen

Op de algemene regel gelden uitzonderingen. Dan zijn de verplichte maatregelen niet aan de orde. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als een kantoorruimte onderdeel uitmaakt van een veel groter complex. Een voorbeeld: als een autobedrijf een werkplaats van 5000 m2 heeft met daarbij een kantoortje van 10 m2, dan geldt de verplichting voor energielabel C niet.

Zou datzelfde kantoortje echter een zelfstandig bedrijf zijn, dan wel. Overigens is oog voor energiebesparing altijd verstandig, ook als het niet verplicht is. Het draagt niet alleen bij aan de klimaatafspraken, maar levert ook nog eens geld op.

Verplichte energiebesparing

Los van de nieuwe regels voor kantoren, gelden voor bedrijven (en dus ook bedrijfspanden) sinds een paar jaar wettelijke verplichtingen voor energiebesparing. Die zijn opgenomen in de Wet milieubeheer. Per branche heeft de overheid een lijst van verplichte maatregelen opgesteld. Die gelden vanaf een jaarlijks energieverbruik van 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas of equivalent.

Wat de verplichtingen zijn en hoe je eraan kunt voldoen, staat vermeld in het online programma DEB.nl, een initiatief van MKB-Nederland in samenwerking met brancheorganisaties, regionale ondernemersverenigingen en ondersteund door het ministerie van Economisch Zaken en Klimaat. De ondernemers van Nederland zetten zich in voor energiebesparing. Dat is namelijk winst voor iedereen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing
MKB-Nederland Rabobank webinar
Subsidies, Financiering
Terugkijken: webinar ‘Zo financier je verduurzaming’
Nieuws
Nieuw op DEB.nl: eenvoudig zoeken op specialisatie MKB Energieadviseurs

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.