Nieuws, Tips

Kijk goed naar je ICT en bespaar op energie

De coronacrisis versnelde een al ingezette ontwikkeling: vergaderen via videobellen, minder zakelijk reizen en documenten niet meer printen maar digitaal aanbieden. Het draagt bij aan meer duurzaamheid en kostenbesparing. Toch is het goed nog eens naar de ICT te kijken.

Minder kosten voor zakelijke kilometers en minder opslagruimte voor papieren documenten. Mooi! Je zou echter bijna het energiegebruik als gevolg van de toegenomen digitalisering uit het oog verliezen. Ons advies: niet doen! Want apparaten gebruiken soms veel meer energie dan je denkt. Bewust omgaan met dit thema kan bijdragen aan beperking van de kosten. En tegelijkertijd een stimulans geven aan duurzaam ondernemen.

Aandacht loont

Energiebesparing op gebruik van computers, printers en servers is voor veel ondernemers onbekend terrein. Ze staan er niet bij stil. Dat soort zaken zijn het terrein van de specialist, denken ze dan. Dat is maar ten dele waar. Aandacht loont. Letterlijk. Het initiatief Duurzaam. Energie. Besparen. (DEB.nl) van MKB-Nederland helpt je daarbij. Het laat zien wat een onderneming kan besparen en wat je ervoor moet doen. Het is een online programma met een digitale bespaarassistent. Toegesneden op bedrijfstakken en zelfs op de individuele ondernemer.

Kijk eens naar je kopieerders en printers

Ondanks de digitalisering kunnen we vaak nog niet helemaal zonder papier. Bij de aanschaf of huur van printers en kopieerders is goed gekeken naar de prijs of maandelijkse lasten. Maar hoe zit het met de bijkomende kosten, zoals energieverbruik? Veel apparaten staan vaak op stand-by om snel te kunnen printen of kopiëren. Dat kost veel energie. En heb je nog steeds zoveel printers nodig als een paar jaar terug? Kun je niet beter kiezen voor één groter multifunctioneel apparaat?

E-mailverkeer kost ook energie

Ga ook eens na hoe je e-mailverkeer loopt. Is dat via een eigen server of via een provider? Dat maakt veel uit voor het stroomverbruik en de beheerskosten. Het is zinvol de kosten tegen elkaar af te wegen. Een eigen server heeft koeling nodig en dat kost weer energie. Het klinkt allemaal logisch en dat is het ook. Je moet er alleen even voor gaan zitten. Samen met je digitale bespaarassistent. Die legt uit, helpt en adviseert. Goed voor milieu en portemonnee.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.