Zonnepanelen

3. Is het bedrijfspand geschikt voor zonnepanelen?

Bij de vraag of een dak geschikt is voor zonnepanelen, spelen verschillende zaken.

 • Is er genoeg ruimte op het dak? Ramen, schoorstenen of koel units beperken het bruikbare oppervlak.
 • Kijk ook of het dak niet te veel of te vaak in de schaduw ligt, bijvoorbeeld door koel units of gebouwen in de omgeving. Als er te veel schaduw is, leveren de panelen te weinig op. Mogelijk kunnen wel zogeheten optimizers het nadeel wegnemen. Bij gebruik van optimizers wordt namelijk ieder paneel afzonderlijk gemaximaliseerd. Functioneert één paneel niet voldoende? Dan heeft dat geen nadelig effect op de rest. Je haalt er dus een hoger rendement uit. Ook signaleer je gemakkelijk welke panelen niet goed werken of zelfs defect zijn.
 • De opbrengst is ook afhankelijk van de ligging en de hellingshoek. Bijna elke windrichting levert stroom op, maar zonnepanelen pal op het Noorden plaatsen, heeft minder zin. Elke windrichting heeft zijn eigen optimale hellingshoek.
 • Veel daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Maar daken van riet, zink, aluminium of leisteen zijn dat stukken minder.
 • Een goede staat van het dak is belangrijk, niet alleen voor de veiligheid maar ook omdat je soms bij de zonnepanelen moet kunnen voor bijvoorbeeld onderhouden
 • Bij de constructie van daken is in het verleden wel rekening gehouden met een hoeveelheid water of sneeuw en met hagelinslag, maar niet met het gewicht van zonnepanelen. Dat is meestal zo’n 40 tot 80 kilo per vierkante meter. Vaak zijn oudere constructies zwaar genoeg uitgevoerd om panelen te kunnen plaatsen.  Bij recentere panden met grote overspanningen kan de constructie mogelijk niet sterk genoeg zijn om panelen te plaatsen.
 • Een deskundige constructeur kan bepalen of de dakconstructie geschikt is om er zonnepanelen op aan te brengen. De persoon is gespecialiseerd in het berekenen van draagconstructies en overspanningen, en kan daarom aangeven of een balk sterk genoeg is.  Afhankelijk van het oordeel van de constructeur weet je of het dak al sterk genoeg is voor alle typen zonnepanelen, of dat dit niet het geval is.

Als de constructie niet sterk genoeg is, dan zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Je kan kiezen voor lichtere (maar duurdere) panelen.
 • Je kiest voor panelen die dakbedekking en stroomopwekking combineren.
 • Of de dakconstructie kan worden aangepast. Bij veel daken blijkt dit goedkoper te zijn dan de andere keuzes!

Uit onderzoek van TKI Urban Energy en RVO blijkt dat circa 40 procent van de utiliteitsbouw nauwelijks of geen constructieve beperkingen heeft. Bij 45 procent is sprake van een lichte beperking voor het installeren van zonnepanelen. 

 • Daken met ‘geen’ beperking kunnen in sommige gevallen ook kleine aanpassingen nodig hebben welke gemiddeld 1 EUR per m2 kosten.
 • Daken met een lichte beperking kost een aanpassing gemiddeld 15 EUR per m2
 • En voor ‘zwaar-beperkte daken’ kost het gemiddeld 75 EUR per m2

Over het algemeen zijn de kosten van constructieve maatregelen minder dan die van alternatieven als lichtgewicht zonnepanelen of vervangen van de dakbedekking waarbij zonnepanelen geïntegreerd worden. 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Forse waardedaling (20-40%) van niet-duurzame kantoren
Nieuws
“Dankzij een energiescan van mijn bedrijf zie ik nu veel meer verduurzamingsmogelijkheden”
Nieuws
Aanscherping energiesparingsplicht vanaf 1 juli

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.