Nieuws, Subsidies

Investeren in duurzaamheid fiscaal aantrekkelijker

Een goed begin van 2022: de aftrekpercentages voor milieuvriendelijke investeringen zijn per 1 januari 2022 verhoogd. Dat maakt het voor ondernemers aantrekkelijker deze investeringen te doen. Het loont om in de gaten te houden of je hiervan gebruik kunt maken. Via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) is meer belastingvoordeel te behalen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de zogeheten Milieulijst aangepast. Hierop staan de duurzame innovatieve bedrijfsmiddelen waarin ondernemers kunnen investeren. Dit is gebeurd na consultatie van de markt.

Hoger budget

Het MIA-budget is met € 30 miljoen verhoogd. Dit moet ondernemers extra stimuleren om te investeren in transitiegerichte en CO2-reducerende technieken. Denk aan productieapparatuur voor het vermijden van CO2-vorming en apparatuur voor hergebruik (refurbishing). Toepassing hiervan draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie.

Hogere aftrekpercentages

De MIA-aftrekpercentages gaan omhoog. Ze waren 13,5, 27 en 36 procent en worden 27, 36 en 45 procent. Daarnaast komen investeringen in bedrijfsmiddelen uit hoofdstuk 1, 3, 4 en 5 van de Milieulijst 2022 voor maximaal € 50 miljoen in plaats van € 25 miljoen (per belastingplichtige per jaar en per bedrijfsmiddel) in aanmerking.

Tegenover de positieve aanpassingen staat het schrappen van het belastingvoordeel voor elektrische personenauto’s. Tenzij deze geïntegreerde zonnepanelen heeft. Elektrische bestelauto’s blijven wel op de Milieulijst staan. Nieuw op de Milieulijst 2022 is ook een vrachtwagen die rijdt op een mengsel van waterstof en diesel.

Voorwaarde

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) profiteren ondernemers van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) schrijven ondernemers 75% van de investeringskosten af. Een voorwaarde is dat de milieuvriendelijke techniek of het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van een omschrijving op de Milieulijst.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.