Nieuws, Subsidies, Tips

Vier landelijke subsidies die jij in 2021 niet moet laten liggen

Een duurzaam project kan vallen of staan met subsidie. In 2021 stelt de overheid weer een grote subsidiepot beschikbaar voor ondernemers. Maar welke moet jij absoluut niet laten liggen? DEB vertelt het je.

Subsidiepot raakt ooit op

Op dit moment zitten we in een energietransitie. Alle ondernemers moeten verduurzamen. En hoewel energiebesparing in alle gevallen ook extra winst oplevert, kan de initiële uitgave soms wat hoog zijn. Daarom is er nu subsidie beschikbaar. Maar, die subsidiepot zal niet altijd zo gevuld blijven.

Wil jij de komende tien jaar nog ondernemen? Dan is het handig om zoveel mogelijk gebruik te maken van die subsidie. Dan creëer je een mooi en duurzaam imago, maar bespaar je in tien jaar tijd ook nog duizenden euro’s extra aan energie.

Vier landelijke subsidies die jij in 2021 niet moet laten liggen

Er zijn diverse subsidies waar je gebruik van kunt maken. Op DEB.nl hebben we de belangrijkste landelijke subsidies op een rij gezet. Ook vind je op ons platform diverse provinciale subsidies, en lees je alles over alternatieve financieringsmogelijkheden.

SDE++

Heeft jouw onderneming een bedrijfsdak van enkele honderden vierkante meters? Dat is mooi. Zonnepanelen zijn een zeer interessante investering, omdat de SDE++ subsidie bijzonder gunstig is. Over 15 jaar verspreid krijg je tienduizenden tot soms honderdduizenden  euro’s subsidie. Daarnaast komen ook energiebronnen zoals wind- en waterkracht in aanmerking voor de subsidie.

In de aanvraagronde van 2020 was zo’n 5 miljard euro beschikbaar. Daar maken jaarlijks al tienduizenden ondernemers dankbaar gebruik van. Doe jij in 2021 jaar ook mee? Lees hier meer over SDE-subsidie.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Een vaste vergoeding per terug geleverde kW energie aan het net. Bedragen verschillen per gebruikte techniek. De subsidie wordt jaarlijks uitbetaald.

ISDE

Hoewel het maar een letter scheelt met SDE, zijn er bij ISDE weer hele andere energiebesparende maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie. ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en is bedoeld voor kleinschalige installaties. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan zonneboilers of misschien wel een warmtepomp.

Het gaat erom dat de installaties bedoeld zijn om binnenruimtes te verwarmen door het opwekken van duurzame energie. Benieuwd naar deze subsidie. Lees er meer over op DEB.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Bij ISDE geldt een eenmalige uitkering van een geldbedrag. Omdat de prijzen van installaties behoorlijk uiteenlopen, kun je uitgaan van een gemiddelde vergoeding van 20% van de aanschafwaarde.

EIA

De EIA is de Energie Investeringsaftrek en is ongetwijfeld de meest populaire subsidie in dit lijstje. Dat heeft deels te maken met een eenvoud waarmee de subsidie te krijgen is. Veel maatregelen vallen onder deze regeling en de voorwaarden zijn ook nog eens gunstig.

Van plan om energie te besparen door middel van LED, warmtepompen of afzuigsystemen? Op DEB.nl vind je de volledige Energiebesparende Maatregelen Lijst en meer informatie over deze subsidie.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

De EIA is een fiscale aftrekpost. Aan het einde van het jaar kun je 45% van de aanschafwaarde van de maatregelen aftrekken van de winst.

MIA/Vamil

Een vegetatiedak of een verticale binnentuin ziet er mooi uit voor werknemers, en ook voor je klanten. Maar wist je dat je daar subsidie voor kunt krijgen? Deze technieken helpen namelijk erg goed bij energiebesparing en isolatie. Ook circulaire zonnepanelen vallen onder de MIA/Vamil regeling. Jouw bedrijf letterlijk en figuurlijk vergroenen? Lees meer over MIA/Vamil.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

De MIA/Vamil is een fiscale aftrekpost. Voor MIA kun je maximaal 36% van de aanschafkosten aftrekken van de winst. Bij Vamil loopt dit op tot maximaal 75%.

Vier subsidies, met ieder een eigen thema. Welke subsidie kan jouw onderneming goed gebruiken het komende jaar?

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nieuw op DEB.nl: stel je vraag via de eHelpdesk
MKB-Nederland Rabobank webinar
Nieuws
Webinar 16 april 2024: zo financier je verduurzaming
Nieuws
Maak kans op de EZK Energie Award én 15.000 euro

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.