Het installeren van laadpalen kan interessant zijn voor de mkb-ondernemer. Niet alleen uit het oogpunt van klantvriendelijkheid en bijdrage aan verduurzaming, maar ook uit financieel oogpunt. De investeringskosten kunnen zich snel terugverdienen. Daarnaast is het plaatsen van laadpalen in een aantal gevallen verplicht.
Om met het laatste te beginnen: ondernemers zijn soms verplicht laadpalen voor elektrisch rijden te installeren. Sinds maart 2020 geldt de verplichting bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie van bedrijfspanden. Op iedere 10 parkeerplaatsen moet er één laadpunt beschikbaar zijn. De maatregel is ingesteld om elektrisch rijden mogelijk te maken en te stimuleren. Vanaf 2025 wordt het verplicht ook op bestaande parkeerterreinen laadpalen te plaatsen. Daarbij geldt als norm 1 op de 20 parkeervakken. Elektrisch rijden wordt de nieuwe norm. Nederland heeft zich tot doel gesteld dat in 2030 alle nieuwe auto’s in ons land emissieloos zijn. Met de groei van elektrisch rijden worden laadpalen uiteraard steeds belangrijker.
Anders dan wel wordt gedacht, is het installeren van laadpalen niet zonder meer een kostenpost. De kans is groot dat een laadpaal zichzelf terugverdient en geld gaat opleveren. Gasten betalen immers voor het gebruik ervan. Het aanbieden van elektrisch laden is daarom klantvriendelijk, draagt bij aan verduurzaming en levert ook nog eens geld op. De kosten van een laadpaal kunnen binnen vier jaar zijn terugverdiend, terwijl de levensduur tien jaar of meer is.
In de loop van het volgende jaar zal DEB.nl worden uitgebreid met informatie over elektrisch rijden en wat daarbij komt kijken. Eerder werd aan het platform voor (verplichte) energiebesparingsmaatregelen al informatie toegevoegd over zonnepanelen. Op deze manier wil initiatiefnemer MKB-Nederland de ondernemer ondersteunen met vooral praktische informatie.