Nieuws, Wet- en regelgeving

Informatieplicht Energiebesparing: alles wat je moet weten over deze wet

Nederland moet net als alle andere Europese landen energiebesparende maatregelen nemen om klimaatdoelen te behalen. Om die reden werd de energiebesparingsplicht in het leven geroepen. Inmiddels is die regeling getransformeerd in de informatieplicht energiebesparing. Nieuw is de meldplicht die geldt voor ondernemers met een bepaald verbruik.

Wat houdt deze wet in?

De informatieplicht energiebesparing is op 1 juli 2019 in werking getreden na een uitbreiding op de eerdere energiebesparingsplicht. Waar ondernemers voorheen alleen verplicht waren om energiebesparende maatregelen te nemen, kwam daar een meldplicht bij. Die meldplicht houdt in dat ondernemers de overheid moeten informeren over de fase van verduurzaming waarin zij zitten.

De wet is dus tweeledig:

  • Er moeten energiebesparende maatregelen genomen worden
  • En de voortgang daarvan moet gerapporteerd worden.

Om het overzichtelijk te houden heeft RVO een Erkende Maatregelen Lijst (EML) opgesteld. In deze lijsten staan per categorie welke maatregelen er genomen kunnen worden. Al die maatregelen verdienen zich terug binnen vijf jaar.

Moet ik aan de informatieplicht energiebesparing voldoen?

Niet iedere ondernemer hoeft te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. De plicht geldt namelijk alleen wanneer jouw energieverbruik boven een bepaald niveau is, exclusief zelf duurzaam opgewekte energie.

Gebruikt jouw onderneming meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas per jaar? Dan moet jij voldoen aan de informatieplicht. Let wel op dat je zelf opgewekte energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen niet mag aftrekken van dit totaalverbruik. Gebruik je stadsverwarming, dan reken je de Gigajoules om naar kubieke meters gas.

Ik moet voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Wat nu?

Als eerst moet je de overheid informeren over de huidige maatregelen die je bedrijf genomen heeft. Daarna heb je voldaan aan de informatieplicht. Deze stap is onder andere nodig om te monitoren hoeveel procent van de Nederlandse bedrijven bepaalde maatregelen al genomen heeft. Hiermee wordt inzicht gecreëerd in welke relevante maatregelen nog niet zijn uitgevoerd. Vervolgens moet je ook de EML-lijst van jouw branche gaan realiseren. Dat is de energiebesparingsplicht. Deze lijst bestaat uit diverse maatregelen die voor jouw bedrijf van toepassing zijn.

Heb je een kantoor? Dan moet je in 2023 al voorzien zijn van energielabel C.


Meer info en vragen

Heb je nog vragen? RVO kan je ondersteunen bij het zetten van de eerste stappen.

Bron: RVO

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Wet- en regelgeving
Nieuwe rapportageverplichting voor Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)
Winnaars EZK Energie Award 2024
Nieuws
EZK Energie Award 2024: de winnaars in energiebesparing
Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.