Nieuws, Zonnepanelen

In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf

Steeds meer mkb-ondernemers maken gebruik van energie-opwek met zonnepanelen. Door over te stappen op zonne-energie krijg je controle over je energiekosten en draag je bij aan een duurzamere toekomst. Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw bedrijf? DEB helpt je in 4 stappen op weg.

Stap 1: Bepaal de terugverdientijd en het rendement

Veel ondernemers kiezen voor zonnepanelen om energiekosten te verlagen. De terugverdientijd varieert meestal tussen de 6 en 8 jaar, een drievoud van de levensduur van zonnepanelen (20-25 jaar). Hoe rendabel zonnepanelen zijn hangt af van diverse factoren zoals energieverbruik, dakcondities en het aantal zonnepanelen.

Wil je weten welke subsidies en regelingen er voor energiebesparing en verduurzaming beschikbaar zijn voor jouw bedrijf? Op de pagina Subsidies en regelingen lees je over ISDE subsidie en fiscale regelingen zoals Energie-investeringsaftrek (EIA), Kleinschaligheidsaftrek (KIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Kennisdossier Zonnepanelen

Het kennisdossier Zonnepanelen beschrijft 10 facetten die van belang zijn als je de aanschaf van zonnepanelen overweegt. Hiermee kom je niet voor verrassingen te staan. Je kunt hier het kennisdossier Zonnepanelen (kosteloos) aanvragen.

Stap 2: Vraag een offerte aan voor de installatie

De volgende stap is het aanvragen van een offerte. Je kunt voor een nauwkeurige kostenindicatie zelf een legplan opstellen of de hulp inschakelen van een specialist. Die kan je ook helpen met een dak- en installatiecheck.

Stap 3. Regel de financiering

Als je zonnepanelen financiert uit eigen middelen dan spelen rentekosten geen rol in de terugverdientijd. Kies je voor financiering dan dien je dit wel mee te nemen in de rekensom. Er zijn vele mogelijkheden voor financiering, waaronder zakelijke lease voor een vast maandbedrag.

Stap 4. Maak de verzekering(en) in orde

Zonnepanelen verhogen de waarde van je bedrijfspand, maar brengen ook extra risico’s met zich mee. Neem daarom tijdig contact op met je verzekeraar. Zo dient het draagvermogen van het pand te worden gecontroleerd en moet het type isolatie worden goedgekeurd door de verzekeraar. Het kan zijn dat je een hogere premie gaat betalen. Er zijn ook verzekeraars die periodiek onderhoud aan de panelen – bijvoorbeeld eens in de 3 tot 5 jaar – eisen.

Meer weten?

Omdat het gaat om een aanzienlijke investering, is het belangrijk goed voorbereid te zijn en het verantwoord aan te pakken. Het kennisdossier Zonnepanelen beschrijft 10 facetten die van belang zijn als je de aanschaf van zonnepanelen overweegt. Hiermee kom je niet voor verrassingen te staan. Je kunt hier het kennisdossier Zonnepanelen (kosteloos) aanvragen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
Zonnepanelen
Nieuws
MKB-Nederland is op zoek naar mkb-ondernemers die geld willen verdienen met hun bedrijfsdak

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.