Nieuws, Tips

Het beste antwoord op hoge energieprijzen

Werk maken van energiebesparing is het beste antwoord op de hoge energieprijzen. Het verkregen voordeel is blijvend. Er zijn heel veel mogelijkheden om energie te besparen. Op DEB.nl staan per bedrijfstak tientallen maatregelen genoemd, van eenvoudig tot vergaand. Op basis van al die mogelijkheden is een algemene lijst opgesteld van maatregelen die voor uiteenlopende bedrijven de meeste winst opleveren. Er is een uitsplitsing gemaakt naar beperking van gasverbruik en vermindering van elektriciteit.

Verschillende van de genoemde maatregelen zijn zo vanzelfsprekend dat het overbodig lijkt om ze te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de vervanging van traditionele verlichting door led of aan een energiezuinige verwarmingsketel. Onze energiedeskundigen die bij mkb-bedrijven over de vloer komen, geven echter aan dat lang niet alle ondernemers ze al hebben doorgevoerd.

Daarom staan ze ook op de lijst. Heb je die maatregelen al genomen? Kijk dan naar andere mogelijkheden. Ben je er nog niet aan toegekomen, begin dan met wat voor de hand ligt en snel voordeel oplevert.

1. Maatregelen die het meeste helpen om het gasverbruik te verminderen:

 • Vervanging van enkel glas. Nog lang niet alle bedrijfsgebouwen zijn voorzien van dubbel- of driedubbele beglazing. Veel warmte gaat daardoor verloren.
 • Installatie van een hoogrendement-verwarmingsketel. Het kan nuttig zijn een verwarmingsketel te vervangen ook als die nog goed functioneert. De besparing op gas weegt op tegen de kosten.
 • Isolatie van het dak. Weglekken van warmte door een slecht geïsoleerd dak is een veelvoorkomende oorzaak van hoge gasrekeningen.
 • Pas puntafzuiging toe. In plaats van afzuiging en ventilatie van een gehele bedrijfshal, is het raadzaam de lucht op specifieke plekken af te zuigen en te verversen. Dit voorkomt dat ook warme lucht onnodig verdwijnt.
 • Stop onnodige ventilatie. Goede ventilatie is belangrijk, ook als onderdeel van coronapreventie. Maar als er niemand is, zijn werkende ventilatoren overbodig. Ze verbruiken niet alleen elektriciteit, maar blazen ook verwarmde lucht naar buiten. Laat ventilatie-apparatuur alleen werken als het nodig is en installeer een tijdschakelaar zodat ze automatisch uitschakelen.
 • Kies een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). Dat zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat wanneer er buitenlucht wordt gebruikt om een ruimte te ventileren.
 • Regel de temperatuur per ruimte. Vaak is er één thermostaat voor verschillende ruimten, terwijl het niet overal even warm hoeft te zijn. Een simpele investering in thermostaatkranen op radiatoren verdient zich snel terug.
 • Is er in de bedrijfshal stoombevochtiging aanwezig? Kijk dan eens goed naar alternatieven voor de bestaande installatie door de toepassing van elektrische stoombevochtiging. Er zijn verschillende mogelijkheden; laat je adviseren door een installateur.
 • Isoleer ventilatiekanalen in koude ruimtes. Als warme lucht wordt hergebruikt in het pand is het raadzaam warmteverlies te voorkomen in de ruimten die niet opgewarmd hoeven te worden.
 • Zijn er stoomketels in gebruik? Dan kun je de hete rookgassen gebruiken voor verwarming, bijvoorbeeld van ruimten of van leidingwater. Dat voorkomt verlies van warmte.

2. Maatregelen die bijdragen aan vermindering van elektriciteitsverbruik:

 • Kies voor ledverlichting als vervanging van andere vormen van verlichting. Doe TL-verlichting, halogeen en zelf spaarlampen in de ban. Met relatief weinig kosten is veel voordeel te behalen. Vervanging kun je in veel gevallen zelf doen. Bij TL kun je ervoor kiezen alleen de buizen te vervangen, maar met nieuwe, aangepaste armaturen is er nog meer winst. De investeringskosten zijn dan echter wel hoger. Een berekening loont.
 • Stop onnodige ventilatie; zie ook hierboven bij de tips om gas te besparen. Laat ventilatoren alleen werken als het nodig is.
 • Zijn er compressoren in het bedrijf? Beperk dan de tijd dat een compressor in nullast draait. Dat kan door gebruik te maken van een frequentieregeling. Het installeren ervan maakt niet alleen de compressor energiezuiniger, maar zorgt er ook voor dat de motor langer mee gaat. Dubbele winst dus.
 • Bepaal of het nodig is om computersystemen op eigen servers te laten draaien. Ze gebruiken niet alleen zelf energie, maar er is ook energie nodig om de serverruimtes voldoende koel te houden. Een goed alternatief is gebruik te maken van de mogelijkheden data en systemen ‘in de cloud’ op te slaan.
 • Als er toch een eigen serverruimte blijft, kijk dan of vrije koeling mogelijk is. Koude lucht van buiten wordt daarbij gebruikt om de serverruimte te koelen. Daardoor hoeft een koelinstallatie minder uren te draaien. Het klinkt simpel en dat is het soms ook. Ook is het zinvol te kijken welke koelmachine in gebruik is. De wat oudere zijn vaak niet zo efficiënt.
 • Zijn er in je onderneming elektromotoren in bedrijf? Kies dan voor de meest energiezuinige soort: IE4-motoren. IE betekent International Efficiency en is een aanduiding van de energiezuinigheid van een elektromotor. Hoe hoger het nummer, hoe efficiënter met energie wordt omgesprongen. Het rendement van een IE4-motor is procenten hoger dan van een IE2-motor.
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.