Nederlandse bedrijven in de metaal en elektrotechnische industrie hebben in binnen- en buitenland een uitstekende naam vanwege hun kwaliteit en innovatieve kracht. Aandacht voor duurzaamheid kan die reputatie verder versterken. Met energiebesparing is bovendien geld te verdienen.
Verwarmen, ventileren en verlichting maken onderdeel uit van de bedrijfsprocessen waarop de ondernemer energie en tegelijkertijd kosten kan besparen. Voor bedrijven die veel energie gebruiken, is er zelfs een wettelijke plicht tot besparen. Om de ondernemer in het midden- en kleinbedrijf te helpen, komt MKB-Nederland met het initiatief Duurzaam.Energie.Besparen (DEB).
Dat is een online programma dat alle verplichtingen weergeeft, maar vooral de mogelijkheden aanreikt om eraan te voldoen. In simpele taal uitgelegd, met duidelijke voorbeelden. En omdat kostenbesparing ook interessant is voor de kleinere bedrijven, kan iedere onderneming er gebruik van maken.
In één oogopslag de besparing in euro’s zien
Onderdeel van DEB is de digitale bespaarassistent: in één oogopslag is duidelijk wat een individueel bedrijf met maatregelen kan besparen. In euro’s uitgedrukt. De aanbevelingen zijn toegesneden op de bedrijfstak. Voor wie een moffeloven heeft, is het raadzaam eens te kijken naar de voorverwarming. Dat kan met warme lucht, maar ook met infrarood. Besparingsmogelijkheid: 70%.
Een bedrijf met procesbaden doet er goed aan het warmteverlies via het oppervlak eens onder de loep te nemen. Wie een doorloopgloeioven heeft, kan besparen door de conventionele branderpijpen te vervangen door HR-branderpijpen.
Besparen door het uitgeven van enkele tientjes
De investeringen in energiebesparende maatregelen verdienen zich doorgaans binnen een paar jaar terug. Soms gaat het zelfs om uitgaven van een paar tientjes of honderd euro. Heb je een spuitcabine maar is die niet voortdurend in gebruik? Stem de ventilatie daar dan op af. Soms volstaat recirculatie van lucht in plaats van het permanent aanzuigen van ‘verse buitenlucht’. Het klinkt vanzelfsprekend en toch gebeurt het lang niet overal.
Kies een ‘natuurlijk moment’
Het is wel verstandig het juiste moment te kiezen om de investering te doen. Niet alles kan in één keer en vaak is een ‘natuurlijk moment’ de beste keuze. Investeren in duurzaamheid kan onderdeel zijn van een grotere investeringsplanning. DEB helpt om een overzicht te maken van te nemen maatregelen, met daarbij een planning die past bij je bedrijf.