Nieuws, Netcongestie

Handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ voor mkb-ondernemers

De druk op het elektriciteitsnet zorgt voor aanzienlijke uitdagingen, vooral voor ondernemers. Aangezien de netverzwaring nog enkele jaren op zich laat wachten, is het voor mkb-ondernemers cruciaal om te weten welke stappen ze zelf kunnen zetten. Daarom hebben de provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord (GEA) in samenwerking met VNO-NCW Midden, MKB-Nederland, PVB Nederland en ongeveer veertig experts een praktische handreiking opgesteld.

DEB maakt als platform voor energiebesparing voor mkb-ondernemers deel uit van de samenwerking tussen het Gelders Energieakkoord (GEA) en MKB-Nederland en deelt daarom graag deze praktische handreiking boordevol tips over wat mkb-ondernemers zelf én samen kunnen doen.

Individueel kun je bijvoorbeeld meer energie opwekken, een energiemanagementsysteem aanschaffen, restwarmte gebruiken of energie tijdelijk opslaan in een batterij. In samenwerking kun je denken aan een gezamenlijke aansluiting, een gezamenlijk energiesysteem of directe aansluiting op een zon- of windpark.

Oplossingen voor vandaag
Gedeputeerden Ans Mol en Helga Witjes zijn verheugd met de handreiking: “Hiermee laten we zien wat er wél mogelijk is. We begrijpen de zorgen van het bedrijfsleven. We werken aan het energiesysteem van de toekomst, maar tegelijkertijd moeten we oplossingen vinden voor de problemen van vandaag.”

Handreiking netcongestie
Gedeputeerden Ans Mol en Helga Witjes ontvangen de handreiking uit handen van Jan Straatman van het Gelders Energieakkoord.

‘Achter de meter’
Aanleiding voor dit Gelderse initiatief is de boodschap van de netbeheerders TenneT en Liander dat het elektriciteitsnet voorlopig op slot zit. Ondernemers voelen zich daardoor belemmerd in de groei, ontwikkeling en verduurzaming van hun bedrijf. Om vooruitgang te boeken, zijn oplossingen nodig die ze zelf kunnen implementeren. Deze gereedschapskist schetst maatregelen ‘achter de meter’.

Download hier de handreiking

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing
MKB-Nederland Rabobank webinar
Subsidies, Financiering
Terugkijken: webinar ‘Zo financier je verduurzaming’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.