Geen categorie

Gastcolumn Niemand is tegen energiebesparing

Een column in het slagersvakblad. Over een onderwerp dat niets te maken heeft met de lekkerste gehaktbal, de Spareribs Trophy of een ander slagersonderwerp. Of toch wel? KNS heeft al een lange geschiedenis op het gebied van het informeren over, en stimuleren van hun leden naar energiebesparing. Want energiebesparing betekent ook kostenbesparing. Enkele van u herinneren zich misschien de leuze ‘besparen zonder klanten’.

Maar we weten dat energiebesparing realiseren een zaak van lange adem is en dat voortdurende informatie noodzakelijk is. Want (nieuwe) ondernemers krijgen maar zelden te horen hoe zij een nagenoeg onzichtbare en moeilijk beïnvloedbare kostenpost zoals energie, onder controle kunnen krijgen. De gevraagde actie heeft niks te maken met het slagersvak, maar wel alles met ondernemerschap.

Is dat nodig? Ja, en wel om meerdere redenen: ik heb te doen met deze ondernemers die in deze periode een nieuw energiecontract moeten afsluiten en geen idee hebben hoe groot deze kostenpost eigenlijk is en hoe deze tot stand komt. Dan is er wetgeving waar velen van u zich aan moeten houden. Deze Wet Milieubeheer verplicht u maatregelen te treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. De zogenaamde Erkende Maatregelen. En dan is er ook het klimaatakkoord dat ons allemaal naar de noodzakelijke energietransitie voert.

KNS en MKB-Nederland werken samen om ondernemers te steunen op dit onderwerp. We hebben DEB.nl opgezet, een onafhankelijk digitaal instrument waar je als ondernemer in één oogopslag ziet wat het energieverbruik van je pand is. Op DEB.nl zie je ook welke maatregelen er allemaal zijn om te besparen en wat daar de investeringskosten en terugverdientijden van zijn.

U bent al jarenlang heel goed en enthousiast bezig, maar kijk op DEB.nl en u ziet inspirerende voorbeelden van collega-slagers en een handvat om uw energiekosten in beeld te krijgen en vooral onder controle te houden. En ook natuurlijk zo laag mogelijk te krijgen. Dat komt de kwaliteit van uw ondernemerschap ten goede, en daarmee ook weer die gehaktbal en Sparerib. Want daar heeft u dan meer tijd voor. Ik kom graag proeven.

Martin Kloet

MKB-Nederland.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.