Nieuws, Tips

Forse kostenbesparingen mogelijk bij bedrijfshallen

Bij veel bedrijfshallen zijn forse kostenbesparingen mogelijk door gericht aandacht te besteden aan energiebeheer. De ondernemer die dat doet, draagt ook aantoonbaar bij aan een duurzamer wereld. Het mes snijdt aan twee kanten. MKB-Nederland helpt daarbij met een online programma.

Verlichting en verwarming zijn stevige kostenposten bij bedrijfshallen. Zeker wat oudere gebouwen zijn vaak niet het toonbeeld van doelmatigheid op energiegebied. Er zijn grote besparingen mogelijk door isolatie van bestaande vloeren, daken, plafonds en wanden. Sommige maatregelen zijn wettelijk verplicht, zodat Nederland de afspraken in het Klimaatakkoord nakomt. Om ondernemers te helpen, presenteert MKB-Nederland het online programma Duurzaam. Energie. Besparen. (DEB.nl).

Niet alles kan tegelijkertijd

DEB geeft per onderneming aan wat er te besparen is op energie (en dus ook op uitgaven). Er zijn tientallen besparingsmogelijkheden. Waar begin je? Wat is verplicht en wat kan later? Niet alles kan tegelijkertijd en wat doe je dan wanneer? Het gaat erom verstandige keuzes te maken. Een digitale bespaarassistent helpt je bij een plan op maat. Verbouwingen zijn forse projecten. Die moet je goed voorbereiden en plannen. Met veel kleinere ingrepen kun je vaak al direct beginnen. Dan gaat de besparingsteller meteen lopen.

Iedere ondernemer kan zelf afwegen

Eenvoudige maar doeltreffende voorbeelden zijn verlichting en ventilatoren. Vervang tl-buizen door ledverlichting en schaf een tijdklok aan. Soms is het zó simpel. Vaak zijn er dan verschillende mogelijkheden. De ene levert meer besparing op, maar vergt een grote investering. Iedere ondernemer kan voor zichzelf afwegen wat de beste keuze is. Er is niet één beste oplossing. DEB zet alle opties naast elkaar, legt ze uit en geeft advies.

Meerjarenplanning met passende momenten

Er zijn vele soorten bedrijfshallen. Een opslagloods is wat anders dan een tuinbouwkas. Een bedrijfshal kan gekoppeld zijn aan kantoren. Het is van invloed hoe hoog een hal is en of transportdeuren zelden of vaak opengaan. Hoe zit het met bestaande isolatie? Met leidingen die door de hal lopen? Je moet dat doen wat het meeste effect heeft. Besparingsmogelijkheden variëren van geval tot geval. Daarom is ieder plan anders. Met DEB maak je een meerjarenplanning en kies je momenten die passen bij het eigen bedrijf. Als zo’n moment is aangebroken, krijg je automatisch een melding. Een moderne ondernemer houdt immers ook van gemak.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing
MKB-Nederland Rabobank webinar
Subsidies, Financiering
Terugkijken: webinar ‘Zo financier je verduurzaming’
Nieuws
Nieuw op DEB.nl: eenvoudig zoeken op specialisatie MKB Energieadviseurs

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.