Elektrisch rijden

Financiering en subsidies

De overheid heeft subsidies en belastingtechnische regelingen ontwikkeld om de verduurzaming te stimuleren. Daarmee wordt de investering in elektrisch vervoer financieel aantrekkelijker. Meerkosten worden deels gecompenseerd.

MIA/Vamil

Voor de investering in elektrische bestelauto’s kan de ondernemer gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Dit levert belastingvoordeel op.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Een ondernemer die een emissieloze bedrijfsauto aanschaft (al dan niet via financial lease) kan een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Bij operationele lease kan de leasemaatschappij deze subsidie aanvragen.

De regeling geldt voor bedrijfsauto’s in de voertuigcategorie N1 of N2 met grijs kenteken tot een maximum gewicht van 4.250 kg, ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen.

De subsidie bedraagt 10% van de netto catalogusprijs. Voor kleine onderneming kan het percentage oplopen tot 12%. Het subsidiebedrag is maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Bijtelling personenwagens

Bij personenwagens die ‘op de zaak staan’, moet je rekening houden met de fiscale bijtelling.

Die is voor elektrische en waterstofauto’s lager dan voor auto’s met een traditionele motor, maar het verschil is (aanzienlijk) minder groot dan in het verleden. In grote lijnen geldt vanaf 2022 een jaarlijkse bijtelling van 16% van de cataloguswaarde voor auto’s die geen CO2 uitstoten (elektrisch of waterstof) en 22% die dat wel doen.

Let wel: voor elektrische auto’s is een maximum gesteld aan de cataloguswaarde van 35.000 euro. Is de auto duurder, dan geldt boven die grens het percentage van 22. Voor auto’s op waterstof of zonnecellen geldt die bovengrens niet.

Dit allemaal geldt voor auto’s die nu in gebruik worden genomen en voor de komende 5 jaar. Voor auto’s die al in gebruik zijn, geldt het percentage dat destijds gold.

Let op: koop je een gebruikte auto, dan geldt de termijn van 5 jaar niet vanaf nu, maar vanaf het moment van eerste ingebruikneming.

  1. Zero-emissiezones >>
  2. Elektrische vervoersmiddelen >>
  3. Keuzehulp aanschaf elektrisch voertuig >>
  4. Alternatieve brandstoffen >>
  5. Oplaadmogelijkheden >>
  6. Aanschaf- en gebruikskosten >>
  7. Financiering en subsidies >>
  8. Andere manieren van werken >>
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nieuw op DEB.nl: stel je vraag via de eHelpdesk
MKB-Nederland Rabobank webinar
Nieuws
Webinar 16 april 2024: zo financier je verduurzaming
Nieuws
Maak kans op de EZK Energie Award én 15.000 euro

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.