Nieuws

EZK Energie Award 2024: de winnaars in energiebesparing

De EZK Energie Award voor bedrijven die uitblinken in verduurzaming van hun energiehuishouding is tijdens het EZK Energie Event op 27 juni jl. uitgereikt aan Van Dijk Metaalbewerking (Groningen) en Ploegam B.V. (Oss). Beide mkb-bedrijven gebruiken bestaande technologieën op innovatieve manieren om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Naast de prestigieuze EZK Energie Award winnen ze een geldbedrag van 15.000 euro.

Dit jaar werd de EZK Energie Award uitgereikt aan twee bedrijven, één in de categorie midden- en kleinbedrijf en één in de categorie groot bedrijf. Een jury van experts uit verschillende organisaties beoordeelde de zes genomineerden op drie criteria:

  • Opvallende verduurzaming van het energieverbruik;
  • Creatief gebruik van bestaande technieken;
  • Eenvoudige overdraagbaarheid naar andere bedrijven.

Van Dijk Metaalbewerking: totaalconcept voor andere mkb-bedrijven
Van Dijk Metaalbewerking (Groningen) wint de award in de categorie midden- en kleinbedrijf. Deze metaalbewerker is een voorbeeld van duurzaam ondernemen en energie besparen, met als doel ‘nul op de meter’ door warmtescans uit te voeren om lekkages te voorkomen, verlichting aan te passen naar LED en een warmtepomp te installeren. Bovendien zoekt het bedrijf naar samenwerkingsmogelijkheden om positief bij te dragen aan de drukte op het elektriciteitsnet. Dit totaalconcept kan als voorbeeld dienen voor andere bedrijven.

Benieuwd naar de case van Van Dijk Metaalbewerking?
Directeur Jan Berends vertelt er meer over in deze video

Ploegam B.V.: een CO2-uitstootvrije bouwplaats
Ploegam B.V. (Oss) wint de award in de categorie groot bedrijf door een uniek concept toe te passen in de bouwsector. Het bedrijf ontwikkelt duurzame bouwmachines met verwisselbare accupakketten, wat het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch vermindert. Op de bouwplaats is een oplaadpunt aanwezig, zodat de machines ter plekke opgeladen kunnen worden. Het model van Ploegam B.V. is eenvoudig over te nemen door andere bedrijven, met als doel een emissieloze bouwplaats zonder CO2-uitstoot.

Benieuwd naar de case van Ploegam B.V.?
Financieel directeur Huib Scheffer vertelt er meer over in deze video

Prijswinnende Gemeente en Omgevingsdienst
De jaarlijkse award voor gemeenten gaat dit jaar naar de Gemeente Westervoort en Omgevingsdienst Regio Arnhem. Zij presteren het beste op de Informatieplicht Energiebesparing. Voor deze informatieplicht moeten bedrijven inzicht geven in de maatregelen die zij nemen om energie te besparen. Hoe meer bedrijven dit doen, hoe hoger de score van een gemeente op deze verplichting. Dit wordt bepaald op basis van de hoeveelheid ontvangen rapportages door RVO vergeleken met het verwachte aantal rapportages in die gemeente.

Lees meer over de Informatieplicht Energiebesparing.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Wet- en regelgeving
Nieuwe rapportageverplichting voor Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)
Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.