Nieuws, Energielabel C, Wet- en regelgeving

Verplicht Energielabel C op kantoren: dit moet je weten over deze wet

Vanaf 1 januari 2023 verplicht is Energielabel C verplicht voor kantoren. Een gebouw mag dan maximaal een fossiel energieverbruik hebben van 225 kWh. Het vigerende bouwbesluit van 2012 stelt dat gebouwen voor die datum onder dit verbruik moeten zitten. Lukt dat niet? Dan mag het gebouw niet meer gebruikt worden als kantoor. 

Niet ieder kantoor is hetzelfde. Daarom zijn er kaders geschetst met uitzonderingen op deze wet. In de volgende situaties hoeft jouw gebouw niet te voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van energielabel C op kantoren.

  • 1. Het kantoor beslaat minder dan 50% van het totale gebruiksoppervlak omdat je bedrijf nevenfuncties heeft. 
  • 2. Het totale gebruiksoppervlak van het gebouw inclusief nevenfuncties is kleiner dan 100 vierkante meter. 
  • 3. Je bedrijf bevindt zich in een rijksmonument zoals in artikel 1.1 van de erfgoedwet of in provinciale of gemeentelijke monumentenverordening is opgenomen. 
  • 4. Het kantoorgebouw wordt niet langer dan twee jaar gebruikt, waarbij aangetoond moet worden dat het gebruik tijdelijk is. Deze periode geldt vanaf het moment van ingebruikname. 
  • 5. Het kantoorgebouw is of wordt onteigend op grond van de onteigeningswet. 
  • 6. Het kantoorgebouw gebruikt geen energie om het binnenklimaat te regelen. 
  • 7. Het kantoorgebouw kan alleen label C behalen door maatregelen te nemen die een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

NTA 8800 vs. NEN 7120 

Tot 31 december 2020 gold een andere rekenmethode voor het bepalen van een energielabel. Die zogenaamde NEN 7120 rekenmethode maakte vanaf 1 januari 2021 plaats voor NTA 8800. De oude labels blijven wel gewoon nog tien jaar geldig vanaf de opname datum. Ook als ze eind 2020 zijn aangevraagd.

Een verschil met NEN 7120 is dat utiliteitsgebouwen met de nieuwe rekenmethode van NTA 8800 nu een label kunnen behalen van A++++. Een energieadviseur komt langs voor een gedetailleerd rapport en concreet advies. Ook zijn nieuwe energiebesparende en –opwekkende methoden toegevoegd voor een beter beeld van de daadwerkelijke (fossiele) energiebehoefte van een gebouw.

Ik moet aan energielabel C voldoen. Wat nu? 

Valt jouw kantoor niet onder de uitzonderingen? Dan moet je dus energiebesparende maatregelen nemen om minimaal label C te krijgen. DEB geeft je vier tips. 

1. Haal een energieadviseur in huis

Jezelf verdiepen in de maatregelen die je kunt nemen is sowieso verstandig. Toch weet een professioneel energieadviseur er vaak nog veel meer van. En niet alleen over welke maatregelen je kunt nemen. Ook vertelt een adviseur hoe jouw kantoor het voordeligst van label C – of zelfs label A – voorzien wordt. Dat maakt een energieadviseur de investering meer dan waard.

2. Ga op zoek naar subsidies

Minder geld uitgeven en meer energie besparen. Subsidies helpen je om voordeliger energiebesparende maatregelen te nemen. De belangrijkste subsidies zijn de MIA/Vamil, EIA, ISDE, SDE+ en KIAAfhankelijk van welke subsidie van toepassing is kun je soms tot 25% van de investering terugkrijgen.

3. Bekijk de top 10 voor jouw branche

Wil je zelf aan de slag met energie besparen? Op DEB krijg je gratis toegang tot een platform waarmee je ziet welke energiebesparende maatregelen volgens de informatieplicht energiebesparing bij jouw branche horen. Je ziet ook direct welke tien maatregelen jouw onderneming het meeste geld opleveren én hoeveel. Bespreek met je energieadviseur welke maatregelen jouw bedrijf het snelst naar label C, B of A brengen.

4. Ga voor het maximaal haalbare

 ‘Als je iets doet, doe het dan direct goed’. Die uitspraak is ook van toepassing op energiebesparingGa je direct voor energielabel A, dan kost dat in verhouding namelijk veel minder geld. Je laat namelijk alles in één keer doorrekenen en uitvoeren. Ook levert het de komende jaren duizenden euro’s aan extra energiebesparing op. Die investering haal je er dus gemakkelijk weer uit.  

Is jouw energielabel nog geldig? 

Een energielabel is tien jaar geldig. Heb jij in de afgelopen tien jaar geen nieuw label aangevraagd, dan moet je dat opnieuw doen. Weet je het niet zeker? Op www.ep-online.nl vind je de status van jouw label.

Lees ook: Verbeter het energielabel van jouw kantoorpand in 5 stappen

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Tom Coronel zet mkb-ondernemers aan tot ‘Energiek Ondernemen’
Prinsjesdag 2024
Nieuws
MKB en energie: Belangrijkste punten uit Prinsjesdag 2024
Nieuws, Netcongestie
Webinar: Netcongestie begrijpen en oplossen (15 oktober 2024)

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.

Webinar 15 oktober 2024: Netcongestie begrijpen en oplossen. Initiatief van Rabobank en MKB-Nederland.