Nieuws, Energielabel C, Wet- en regelgeving

In 5 stappen naar Energielabel C

Een energielabel geeft in één oogopslag aan hoe energiezuinig jouw bedrijfspand is. De schaal loopt van A (zeer energiezuinig) t/m G (zeer onzuinig). Vanaf 1 januari 2023 dient ieder kantoorgebouw van 100 m² of meer een Energielabel C (of beter) te hebben. Beschik je niet over dit energielabel? In deze 5 stappen helpt DEB je op weg.

Check hier of je dient te voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent Energielabel C

Stap 1: energielabel controleren

Weet je niet welk energielabel je kantoor heeft? Op deze website controleer je direct – op postcode en huisnummer, BAG ID of registratienummer – welk energielabel jouw pand heeft. Heb je nog geen energielabel aangevraagd, dan staat jouw bedrijf niet in de database. Vraag het label dan eerst aan.

Stap 2: plan maatwerkadvies in

Een energieadviseur inspecteert je gebouw, beoordeelt de isolatie, installaties en het verbruikspatroon. Op basis hiervan signaleert de adviseur concrete verbeterpunten, zoals het isoleren van muren of het installeren van energiezuinige technieken. Je ontvangt een maatwerkadvies – ook wel energieprestatieadvies (EPA) – met concrete besparingstips en een kostenberekening die past bij jouw specifieke situatie.

Stap 3: check subsidies en financieringsmogelijkheden

De overheid ondersteunt ondernemend Nederland bij het nemen van energiebesparende maatregelen met subsidies en regelingen. Regelingen als Milieu Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu Investering (Vamil) zijn voor elke ondernemer die winst maakt relevant. Je vindt hier een overzicht met alle beschikbare subsidies voor mkb-ondernemers.

Veel ondernemers kiezen voor financieringsmogelijkheden zoals een banklening, groene lening of crowdfunding.

Stap 4: uitvoeren van de maatregelen

Voer de energiemaatregelen uit om zo snel mogelijk Energielabel C of beter te behalen. Let op: in 2030 dienen kantoorpanden Energielabel A te hebben. Als je er nu voor kiest om (extra) energiebesparende maatregelen te nemen dan bespaar je de komende jaren extra op je energierekening.

Stap 5: vraag een nieuw energielabel aan

Laat een gecertificeerd energieadviseur het nieuwe label vaststellen en registeren. Energielabels blijven 10 jaar geldig.

Meer weten?

Vraag (kosteloos) het kennisdossier Energielabel C aan en lees er alles over.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing
MKB-Nederland Rabobank webinar
Subsidies, Financiering
Terugkijken: webinar ‘Zo financier je verduurzaming’
Nieuws
Nieuw op DEB.nl: eenvoudig zoeken op specialisatie MKB Energieadviseurs

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.