Nieuws

Energiebesparingsplicht aangescherpt vanaf 1 juli 2023

Energiebesparingsplicht aangescherpt

Het kabinet constateert dat er een enorm besparingspotentieel ligt in ons land. Om energiebesparing bij ondernemers te motiveren is sinds 1 juli 2023 dat de energiebesparingsplicht is aangescherpt.

Motiveren

De kans is groot dat jij als ondernemer meer besparing of verduurzaming kunt realiseren dan gedacht. Naast kostenbesparing en minder uitstoot van broeikasgassen, zorgen we er met vergroening ook voor dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen.

We gaan samen al de goede kant op, maar om ondernemers extra te motiveren scherpte de overheid, zoals eerder aangekondigd, de energiebesparingsplicht aan. Meer maatregelen en meer bedrijven en instellingen vallen onder de plicht om het energiegebruik waar mogelijk te verlagen of te verduurzamen. Dit betekent dat er mogelijk ook voor jouw onderneming nu wat zaken anders zijn.

Maatregelen

De besparingsplicht geldt nu ook voor bedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem vallen. Bedrijven in de glastuinbouw en ondernemingen die een omgevingsvergunning milieu nodig hebben, behoren vanaf nu ook te besparen. Voor de glastuinbouw geldt wel een aparte lijst vanwege de afwijkende energieprijzen.

Buiten het uitbreiden van de maatregelen zijn vanaf nu maatregelen voor de productie of de overstap op hernieuwbare energie(dragers) verplicht. Dit geldt alleen wanneer de terugverdientijd minder dan 5 jaar bedraagt en ze bijdragen aan een verlaging van CO₂-uitstoot.

EML

De maatregelen energiebesparing vind je op de nieuwe Erkende Maatregelenlijst Energiebesparing (EML). Hier vind je de 150 maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder in toegankelijke ondernemerstaal.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Wet- en regelgeving
Nieuwe rapportageverplichting voor Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)
Winnaars EZK Energie Award 2024
Nieuws
EZK Energie Award 2024: de winnaars in energiebesparing
Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.