Subsidies, Tips, Financiering

Energiebesparing financieren: 6 mogelijkheden voor jouw bedrijf

Energiebesparing en verduurzaming zijn onderwerpen die het ondernemerslandschap de komende jaren zullen vormgeven. Dat wil niet zeggen dat de benodigde stappen eenvoudig te realiseren zijn. Integendeel. Vooral op financieel gebied bestaan er nog diverse uitdagingen om te overwinnen.

Zowel vanuit de overheid als uit de private sector ontpoppen zich nieuwe financieringsmogelijkheden om die energiebesparing te kunnen realiseren. DEB vertelt je welke mogelijkheden jij hebt voor jouw onderneming.

1. Subsidies

De eerste kans die je als ondernemer kunt benutten is het aanvragen van subsidie voor energiebesparing. Alleen al landelijk zijn er 8 subsidies waar ondernemers gebruik van kunnen maken wanneer ze energiebesparende maatregelen nemen.

De meest voor de hand liggende subsidies zijn de MIA/Vamil en de EIA. Beide subsidies zijn fiscale aftrekposten waardoor energiebesparende investeringen resulteren in belastingvoordeel. Vervolgens zijn er ook nog ISDE en SDE, waarbij SDE voornamelijk is gericht op zonnepanelen en ISDE voor de aanschaf van kleine installaties die energiebesparing en -opwek realiseren.

Houd ook onze pagina over provinciale subsidies in de gaten. Hier creëren we op dit moment overzicht van provincies die een eigen subsidie aanbieden.

Bekijk alle landelijke subsidies

2. ESCo’s

Energiebesparing realiseren zonder zelf te investeren of energiebesparende maatregelen te nemen. Met een Energie Service Company (ESCo) is dat mogelijk. De constructie en inhoud van deze financiering is geheel open, maar het komt altijd op het volgende neer:

Een externe partner investeert namens jou in energiebesparende maatregelen voor je bedrijf en plaatst de installaties. Op voorhand spreek je af hoeveel procent energiebesparing die maatregelen gegarandeerd opleveren en welk deel daarvan voor de ESCo is. Ook spreek je een looptijd af. Na die looptijd zijn de energiebesparende installaties van jou.

Voor bedrijven die zelf geen geld willen of kunnen uitgeven aan energiebesparing, zijn ESCo’s een handige manier om toch te voldoen aan de huidige en toekomstige wetgeving.

Lees verder over ESCo’s

3. Bancaire lening

De bank was vroeger vrijwel de enige plek waar je kon aankloppen. Je ziet aan deze lijst met financieringsmogelijkheden al dat traditioneel geld lenen onderdeel is geworden van een waaier aan financiële mogelijkheden. Toch staan banken ook niet stil.  Zij ontwikkelen naast de standaard geldlening voor hoge rentes ook incentives waarmee verduurzaming leidt tot lagere rentes.

4. Groene lening

Diverse Nederlandse banken bieden een zogenaamde Groenlening aan. Dit is een lening die je alleen krijgt wanneer de investering voldoet aan een aantal eisen. Je ontvangt vervolgens een Groenverklaring van een gecertificeerde instantie, waarmee je de groene lening kunt aanvragen. De Groenlening kenmerkt zich door een lagere leenrente dan de traditionele banklening.

De maximale hoogte van het bedrag is afhankelijk van de bank waar je de Groenlening aanvraagt.

5. Leningen voor vastgoedverduurzaming

Banken komen met meer initiatieven om energiebesparing goedkoper te financieren. Naast groenleningen zijn er ook banken – zoals ING – die verduurzaming van zakelijk vastgoed willen financieren. De financiering wordt dan gekoppeld aan het energielabel. Ben je in bezit van energielabel D tot en met G, dan kun je tegen voordelige tarieven lenen, vanaf 1 procent.

Bij dit soort leningen heeft de stap die je maakt op de duurzaamheidsladder een effect op de hoogte van de rente. Ga je van stap G naar A, dan ontvang je het laagste rentetarief.

6. Crowdfunding

Ondernemers die niet eenvoudig een lening bij de bank kunnen krijgen, zijn vaak aangewezen op andere financieringsmethoden. Crowdfunding schiet de laatste jaren als een paddenstoel uit de grond. Met crowdfunding ontvang je via een tussenpartner geld van consumenten die hun geld willen investeren in duurzame projecten.

Je leent dit geld vaak tegen vrij interessante rentetarieven die soms lager liggen dan die van de bank. Je spreekt een looptijd af en vervolgens krijg je het geld – mits er genoeg voor jouw project wordt opgehaald.

Je bent met crowdfunding pas zeker van financiering zodra je ook daadwerkelijk het geld ophaalt. Dat betekent dat je investeerders via een crowdfunding platform als het ware moet overtuigen van jouw financieringsbehoefte en liquiditeit.

Heb jij al nagedacht over de financieringsvorm waarmee jij energiebesparing gaat realiseren?

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing
MKB-Nederland Rabobank webinar
Subsidies, Financiering
Terugkijken: webinar ‘Zo financier je verduurzaming’
Nieuws
Nieuw op DEB.nl: eenvoudig zoeken op specialisatie MKB Energieadviseurs

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.