Elektrisch rijden

Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)

Het aantal elektrische auto’s zal volgens de overheid naar verwachting toenemen naar 1,9 miljoen stuks in 2030. Ook mkb-ondernemers schaffen steeds vaker elektrische bedrijfswagens aan, vrijwillig of vanwege aankomende wetgeving. Ondernemen.nl deelt de vier grootste trends van elektrisch rijden voor ondernemers.

1. Elektrische busjes worden steeds betaalbaarder

  • De prijzen van elektrische busjes dalen en worden in 2024 vergelijkbaar met die van dieselbusjes.
  • De bpm-vrijstelling voor dieselbusjes verdwijnt, waardoor deze duurder worden.
  • Elektrische busjes zijn energiezuiniger, wat bespaart op brandstofkosten.
  • De gemiddelde onderhoudskosten zijn lager.

2. Elektrisch rijden wordt steeds vaker de norm voor zakelijke rijders

Bedrijven kiezen steeds vaker voor elektrische leaseauto’s voor hun medewerkers. De CO2-registratieplicht verplicht bedrijven met 100 werknemers of meer om te rapporteren over de CO2-uitstoot van hun medewerkers. De bijtelling van een elektrische auto is lager dan die van een brandstofauto.

3. De elektrificatie van bussen- en wagenparken gaat sneller in Nederland dan in andere Europese landen

Nederland heeft ambitieuze CO2-reductiedoelen, met alle nieuw verkochte auto’s die in 2030 uitstootvrij moeten zijn. Grote bedrijven met veel bestelwagens, zoals koeriersbedrijven, zullen waarschijnlijk goede oplaadinfrastructuur bij hun distributiecentra installeren. Voor kleinere lokale bedrijven is de overstap naar elektrisch rijden een grotere uitdaging.

4. Vrachtwagens die door steden rijden worden als eerste geëlektrificeerd

Gemeenten kunnen vanaf 2025 zero-emissiezones instellen waar vervuilende busjes en vrachtwagens niet meer mogen rijden. De beschikbaarheid van elektrische vrachtwagens is momenteel beperkt. De actieradius van elektrische vrachtwagens is de afgelopen jaren toegenomen, maar de betrouwbaarheid is nog een aandachtspunt. Elektrische vrachtwagens zijn aanzienlijk duurder dan dieselvarianten.

Gratis kennisdossier: Elektrisch vervoer

Het vervoer van mensen en goederen zal altijd blijven bestaan, maar de vorm ervan gaat aanzienlijk veranderen. De energietransitie is in volle gang en elektrisch rijden is niet meer weg te denken. Ook steeds meer mkb-ondernemers investeren in elektrisch vervoer om toekomstbestendig verder te kunnen groeien. Dit DEB dossier helpt je verder op weg.

Elektrisch rijden: dit stappenplan helpt je op weg

Wil je de overstap maken naar elektrisch rijden? Dit praktische stappenplan helpt je op weg.

Stap 1

Begin nu, wacht niet op wetgeving

Wacht niet tot er strengere wetgeving komt rond emissies. Start nu al met de overstap naar elektrisch rijden. Zo heb je de tijd om ervaring op te doen en je bedrijfsprocessen aan te passen.

Ben je benieuwd wat elektrisch rijden oplevert? Check het direct: voer het kenteken van je bestelauto in en vergelijk de maandlasten van een nieuwe diesel met het actuele aanbod van elektrische voertuigen.

Stap 2

Ervaring opdoen met klanten

Maak samen met een klant een concrete businesscase. Onderzoek samen hoe je jouw producten of diensten kunt leveren zonder uitstoot van schadelijke gassen. Dit vraagt wellicht om aanpassingen van beide kanten.

Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je klant een oplaadpunt voor vrachtwagens op zijn terrein installeert zodat je tussendoor kunt laden. Of je kunt afspreken om buiten de spitsuren te leveren.

Stap 3

Maak je hele businessmodel elektrisch

De ultieme stap is om je hele businessmodel elektrisch te maken. Zo ben je klaar voor de toekomst, waarin elektrisch rijden de norm zal zijn. Denk hierbij aan het aanpassen van je wagenpark, de optimalisatie van je routes en het informeren van je klanten over de voordelen van elektrisch transport.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
Zonnepanelen
Nieuws
MKB-Nederland is op zoek naar mkb-ondernemers die geld willen verdienen met hun bedrijfsdak

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.