Nieuws, Energielabel C

Eigenaar en huurder – Samen energielabel C oppakken

Wie is verantwoordelijk voor het energielabel?

Als kantoren na 1 januari 2023 niet voldoen aan minimaal energielabel C, mogen ze niet langer worden gebruikt. Vaak wordt gevraagd: wie is verantwoordelijk voor eventuele aanpassingen? De eigenaar en huurder zijn beiden verantwoordelijk voor energielabel C. Want voor beiden kan het grote gevolgen hebben. Daarom is het advies: ga snel met elkaar om de tafel. Snel, want de druk op de uitvoering is groot. Zie DEB hierbij als hulpmiddel. Ons 5 stappenplan laat je zien hoe je eenvoudig naar label C of beter gaat.

Als een kantoorgebouw niet voldoet aan de eisen van Label C, zijn verschillende soorten maatregelen mogelijk en nodig. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van gevels en daken, plaatsing van (drie)dubbel glas, de installatie van zuiniger verwarmingsketels, plaatsing van zonnepanelen, isolatie van warmwaterleidingen, gebruik van ledverlichting en aanbrengen van detectie- en tijdschakelaars voor de verlichting. Deels liggen deze maatregelen op het bord van de eigenaar van het pand, deels op dat van de gebruiker, de huurder. Dat is onder meer afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt en vastgelegd. 

 

Grote gevolgen slecht energielabel

Hoe het puur juridisch ook zit, als niet aan de eisen wordt voldaan, kunnen de gevolgen groot zijn. De eigenaar kan een pand niet langer als kantoor verhuren en de huurder moet uitkijken naar een andere locatie en verhuizen. Ook als de huurder formeel geen verantwoordelijkheid draagt, ervaart hij of zij wel de gevolgen. De eisen zijn overigens opgenomen in het Bouwbesluit.

 

Eigenaar en huurder: maak afspraken

Vanwege het wederzijds belang, is het aan te raden met elkaar afspraken te maken. Wat moet er gebeuren, wie pakt het op en wie draagt de ermee gemoeide kosten? Neem snel contact op, is het advies. De druk op de energiedeskundigen die een label kunnen bepalen, is groot. Hun agenda’s lopen snel vol. Ook bij de uitvoering van eventuele maatregelen is soms al sprake van langere wacht- en levertijden. Naar verwachting zal dit in aanloop naar 1 januari 2023 nog verder toenemen. 

In 5 stappen naar label C

Het huidige geregistreerde energielabel van jouw kantoor kun je vinden op deze website. Is er geen label geregistreerd, dan is deze niet aangevraagd. Het is zaak dit zo snel mogelijk te regelen. In ons 5 stappenplan leggen we uit hoe je naar energielabel C of beter gaat.

Bekijk onze lijst met gecertificeerde energieadviseurs die je kunnen helpen met de verduurzaming van je bedrijfspand.

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

duurzame kantoren
Nieuws
Onderzoek naar energiezuinige panden – Jouw input telt!
jaaroverzicht energieprojecten
Nieuws
Jaaroverzicht: Op weg naar een duurzaam energiesysteem
Nieuws
Verduurzamen in 2024? Check deze subsidies

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.