Nieuws

Dubbel besparen op geld en energie

Kosten terugdringen zonder in te leveren op kwaliteit. Iedere ondernemer heeft daar interesse voor. Zeker in deze tijd. Dat gaat ook op voor uitgaven aan energie. Het is helemaal slim als je dubbel kunt besparen. Met hulp van je brancheorganisatie en de overheid.

Bedrijven die jaarlijks meer energie verbruiken dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas of equivalent, zijn zelfs wettelijk verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. In de Wet milieubeheer is een hele lijst opgenomen om dat te realiseren. In samenwerking met een groot aantal brancheverenigingen heeft MKB-Nederland het initiatief genomen voor het platform DEB.nl.

Dat helpt de ondernemer om op praktische wijze om te gaan met de verplichtingen. Per sector zijn de maatregelen uitgesplitst, worden ze uitgelegd en zijn verschillende opties aangegeven om eraan te voldoen. In duidelijke en begrijpelijk taal. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is enthousiast en ondersteunt dit hulpmiddel voor de mkb-ondernemer.

Klinkende euro’s

Onderdeel van het gratis online platform is de digitale bespaarassistent. Die geeft aan wat je in het eigen bedrijf nog aan kostenbeperking kunt doen. Uitgedrukt in klinkende euro’s. Goed voor de kas van de ondernemer én goed voor de samenleving. De energiebesparende maatregelen dragen bij aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen.

Ook kleinere bedrijven die minder energie verbruiken dan genoemde hoeveelheden, kunnen gebruik maken van DEB.nl. Voor hen zijn de maatregelen even zinvol. Het programma geeft ook informatie over subsidiemogelijkheden en leveranciers die je kunnen helpen.

Iedere onnodige kilowattuur, onnodige kuub gas en onnodige euro aan energiekosten is er één te veel. Bij elkaar opgeteld levert het gezamenlijke bedrijfsleven een forse bijdrage aan de energietransitie en toont daarmee maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

Energie opwekken

Naast de realisatie van energiebesparende maatregelen, is er de mogelijkheid zelf energie op te wekken. Dan wordt het dubbel besparen. Het is de andere kant van dezelfde medaille. Want ook dit levert de ondernemer geld op. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen of kleine windturbines. De technologische ontwikkelingen zijn snel gegaan.

Er zijn uiteenlopende typen zonnepanelen. De juiste keuze is onder meer afhankelijk van de vorm van het dak en de situering ten opzichte van de zon. Het is belangrijk naar het werkelijke rendement in de praktijk te kijken. Dat kan afwijken van de algemene specificaties. Het is raadzaam je goed te laten informeren door een deskundige.

In alle gevallen geldt: wat je zelf opwekt, hoef je niet in te kopen. Te veel opgewekte elektriciteit kun je terug leveren aan het energiebedrijf, zodat in het gunstigste geval zelfs een negatieve energierekening mogelijk wordt. Let wel, dit heeft geen invloed op de eerder genoemde verplichting tot energiebesparing. Daarbij gaat het om de hoeveelheid verbruikte energie en dat staat los van de opgewekte energie.

Timing belangrijk

Voor alle maatregelen geldt dat een goede keuze en timing belangrijk is. Je moet immers een investering doen die zich op een later moment terugbetaalt. Vaak stevig terugbetaalt. En soms is later dichterbij dan je denkt. Bij de verplichtingen vanuit de Wet milieubeheer kan het zelfs gaan om een investering van een paar tientjes!

DEB.nl legt uit hoe je gemakkelijk en op korte termijn besparingen realiseert. Soms adviseert het programma echter om een maatregel juist even uit te stellen. Een later moment is dan bedrijfseconomisch verstandiger. Dat is voor iedere onderneming anders.

Daarom helpt DEB.nl een eigen planning te maken. Bovendien kun je als ondernemer niet alles tegelijk doen. Het gewone werk gaat in de tussentijd immers door. Het is in elk geval verstandig eens even op het online platform rond te neuzen. Dat loont al snel. Tijd is in dit geval goed besteed geld.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Voldoe jij aan de energiebesparingsplicht?
Nieuws
Eerste energiedatatool voor verduurzaming en inzicht in verbruik
Nieuws, Zonnepanelen
Zon en wind overtreffen fossiele brandstoffen in Europese stroomproductie

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.