Nieuws, Subsidies, Tips

Deze 3 energiesubsidies gebruiken collega-ondernemers het vaakst

Energiebesparende maatregelen zijn er in alle vormen en prijsklassen. Tochtstrips kosten nog geen honderd euro voor een gemiddeld bedrijf. Isolatie van bouwdelen of grote oppervlakten vraagt daarentegen om een behoorlijke investering. Om de impact van die investeringen op te vangen, maken steeds meer ondernemers gebruik van subsidies. Dit zijn de 3 populairste subsidies onder collega-ondernemers.

1. Milieu Investeringsaftrek en Willekeurige Afschrijving Milieu Investering

MIA/VAMIL is een subsidieregeling die ondernemers in staat stelt om diverse maatregelen te bekostigen. In totaal zijn er ca. 320 maatregelen waar MIA of VAMIL op van toepassing zijn. Het gaat bij deze subsidie met name om milieuvriendelijke technologieën of inzichten.

De subsidie kun je gebruiken voor uiteenlopende oplossingen, zoals regenwateropvang, inktbesparende printers, recyclingapparatuur, elektrisch- en waterstofgedreven vervoer en circulaire zonnepanelen. Vanwege de grote diversiteit in geaccepteerde maatregelen, is MIA/Vamil een populaire subsidie voor bedrijven.

Lees hoe jij MIA/Vamil voor jouw bedrijf gebruikt

2. Energie Investeringsafrek

EIA is een fiscale aftrekpost waarmee duurzame of energiezuinige technieken gesubsidieerd kunnen worden. Net als MIA/Vamil is EIA een brede aftrekpost waar veel maatregelen onder vallen. Mogelijk heb jij zelfs al één van deze maatregelen ingepland.

Het gaat om maatregelen zoals onder andere ledverlichting, HR-ketels, biomassa, warmtepompen en energiezuinige afzuigsystemen. Een maatregel die niet in de Energielijst staat, kun je in sommige gevallen toch aftrekken. Omdat je bedrijfspand 3 energielabel stappen zuiniger wordt, van G naar C bijvoorbeeld, of omdat je gebruikmaakt van de generieke meldcode van een maatregel.

Hierdoor is ook de EIA een bijzonder populaire nuttige regeling voor ondernemers die bezig zijn met verduurzaming en energiebesparing.

Lees hoe jij EIA voor jouw bedrijf gebruikt

3. Investeringssubsidie Duurzame Energie

ISDE – niet te verwarren met SDE –  biedt ondernemers de mogelijkheid om kleinschalige installaties goedkoper aan te schaffen. ISDE is de enige subsidie in dit rijtje waarbij je eenmalig een geldbedrag ontvangt, in plaats van de mogelijkheid om het bedrag fiscaal af te trekken.

Sinds 2021 is de ISDE verder uitgebreid met extra maatregelen, waardoor nog meer ondernemers gebruik zullen maken van de regeling. Maatregelen zoals zonneboilers, warmtepompen, zonnepanelen, isolatie, warmtenetten en kleine windturbines vallen nu allemaal onder deze subsidie.

Lees hoe jij ISDE voor jouw bedrijf gebruikt

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nieuw op DEB.nl: stel je vraag via de eHelpdesk
MKB-Nederland Rabobank webinar
Nieuws
Webinar 16 april 2024: zo financier je verduurzaming
Nieuws
Maak kans op de EZK Energie Award én 15.000 euro

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.