Nieuws

DEB.nl helpt ondernemers met energiebesparing

Energiebesparing voor ondernemers

Als land hebben wij klimaatdoelen opgesteld. Op de weg hier naartoe kunnen ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf een belangrijke rol vervullen. Martin Kloet, senior projectleider bij belangenorganisatie MKB-Nederland vertelt hoe online platform DEB (Duurzaam. Energie. Besparen) ondernemers helpt met energiebesparing.

Het ontstaan van DEB

In 2019 benaderde het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat MKB-Nederland voor hulp bij de bekendmaking van -, en de invoer van de Informatieplicht Energiebesparing. Een onderdeel van de wet Milieubeheer.

Kloet legt uit dat het stimuleren en ondersteunen van ondernemers op het gebied van energiebesparing de basis vormt voor het uit de samenwerking voorgekomen platform DEB. “Ons doel is om inzicht te geven in de besparingsmogelijkheden en een op maat gemaakt handelingsperspectief te bieden.”

In een later stadium sloot het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zich aan bij de samenwerking. “Onze ambitie is dat DEB hét platform is waar iedere ondernemer heen gaat die iets wil weten over energiebesparing” aldus Kloet.

“Veel van de informatie omtrent energiebesparing en aansluitende wetgeving kwam van mensen met een ambtelijke, juridische of technische achtergrond. Daarom was het niet altijd goed te begrijpen voor iedereen” vertelt Kloet over de rol van de belangenorganisatie binnen de samenwerking, die de informatie naar ondernemersniveau bracht.

Omgaan met energiebesparing

In eerste instantie biedt de tool hulp bij het uitzoeken van de besparingsmogelijkheden, benodigde investeringsbedragen en terugverdientijden, maar in een later stadium ook bij het aanvragen en vergelijken van offertes en het informeren over bestaande financieringsmogelijkheden. Wellicht nog wat later ook het (doen) ontzorgen van ondernemers bij de uitvoering en gewenste maatregelen en eventueel het rond krijgen van financiering.

Een ondernemer heeft een lange lijst met taken en energiemanagement staat niet altijd hoog op die prioriteitenlijst. “Niemand is tegen energiebesparing, maar vaak komt dit onderwerp bovenop de dagelijkse gang van zaken.”

MKB-Nederland en brancheverenigingen streven naar het creëren van het beste ondernemersklimaat. “Onze wens is dat energiekosten worden meegenomen in de periodieke evaluatie.” Het gaat dus niet enkel om een investering, maar om een gedragsverandering. “Energieverbruik moet top of mind worden.”

DEB is voor iedereen

Kloet begrijpt dat het lastig is om zo’n technisch onderwerp op te pakken en eigen te maken en precies daar biedt DEB hulp. “Als je nu als ondernemer op internet gaat zoeken naar energiebesparing krijg je een woud aan informatie en ons doel is om voor jou hier de paden vrij te maken.”

Buiten de wettelijke energiebesparingsverplichting, die geldt voor ongeveer 100.000 ondernemers is er voor nog eens 100.000 ondernemers ook waardevolle informatie en ondersteuning te vinden. Want ook bij die groep is er een fors besparingspotentieel. “Beide groepen proberen we met DEB te bereiken. DEB is er voor iedereen.”

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
Handreiking netcongestie
Nieuws, Netcongestie
Handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ voor mkb-ondernemers
EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.